Ruispataleipä


Miten tuleekaan niin lapsuus mieleen kun tein ruisleipää. Kotona leivinuuni lämpeni, siellä paistuivat rieskat ja ruisleivät. Ei silloin lapsuudessa ostettu kaupasta leipää, se tehtiin itse. Muistan ison saavin johon ruisleipätaikina laitettiin tulemaan. Ruisjuuri säilyi pakastimessa kerrasta toiseen.  

Olen pitkään halunnut tehdä itse hyvää ruisleipää. Olenkin kokeillut muutamia eri versioita, jotka ovat paistuneet sähköuunissa. Nyt kun olen innostunut pataleivistä niin päätimpä kokeilla ruisleivän tekoa padassa. Ensimmäinen kokeilu ei oikein mennyt toivotulla tavalla. Maku oli kyllä hyvä mutta leipä tarttui pataan kiinni, tuli siis pohjaton leipä. Nyt toisella kerralla tajusin olla huolellisempi, jauhoja täytyy olla leivän pohjassa, jotta se ei tartu kiinni. 

Ei sille mitään voi, kyllä se lämmin ruislimppu maistuu vaan niin hyvälle! Tässä leivässä on melkein puolet vehnäjauhoja, toinen puoli ruisjauhoja. Voisin joku kerta kokeilla tehdä vielä rukiisempaa leipää ja joskus voisi lisätä myös jotain siemeniä sekaan.


Tein tällä kertaa kaksi leipää, yhden paistoin padassa, toisen kattilassa. Kumpikin onnistui. Kattilassa paistettuun ei ehkä tullut ihan niin rapea kuori mitä padassa paistettuun mutta ei niissä huomattavaa eroa ollut.
Kuvassa vasemman puoleinen leipä on paistettu kattilassa. Kolmen litran pata tai kattila on sopivan kokoinen tähän leipään.

Tässäpä ohje ruisleipään. Tällä ohjeella saat tehtyä yhden leivän.

3½ dl vettä 
4 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl siirappia

Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää siirappi ja lämmin vesi (+42 astetta). Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 6-12 tunniksi. Mitä pidempään kohotat, sitä enemmän leipään tulee makua.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile pyöreä leipä, älä vaivaa taikinaa. Peitä leipä leivinliinalla ja anna kohota 1 tunti.

Laita kannellinen uunipata (tai kattila) kylmään uuniin, laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun tunti on kulunut, ota pata uunista ja laita kohonnut taikina sinne. Laita padan kansi päälle, paista leipää 30 minuuttia. Ota sen jälkeen kansi pois, jatka paistamista vielä 30 minuuttia.

Kommentit

  1. Ihanalta vaikuttaa, ehdottomasti kokeiltava!:)

    VastaaPoista
  2. Tästä tuli mieleen kotona leivottu leipä. Ei silloin ennen ostettu leipää eikä pullaa, kaikki leivottiin kotona. Leivinuunia lämmitettiin kovasti, kerralla paisettiin 7- 8 leipää.
    Pataleipää täytyy kokeilla, on se tuore itseleivottu leipä hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta, kaikki leivottiin kyllä itse kotona. Kerralla tehtiin isompi määrä. Leipomispäivistä on jäänyt mukavia muistoja.

      Poista
  3. Minä käytän padassa leivinpaperia, kuten pellillä paistamisessakin. Ei tartu minkäänlainen leipä kiinni pohjasta eikä reunoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipä ei kyllä tarttunut kiinni kun muisti pöläyttää vähän jauhoja leivän pohjaan.:)

      Poista
  4. Tilkka öljyä padan pohjalle ja pullasudilla tms:lla reunoille niin eipä tartu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä kokeilla ihana kun vielä leivotaan kotona leipää niin kuin lapsuudessa

      Poista
  5. Löysin sinun reseptin ruispataleivästä ja leivoin sen tänään ja se on tosi hyvää. Olen leiponut vaaleaa pataleipää mutta nyt teen myös tätä pataleipää, on se niin herkullista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun muistutit tästä leivästä, ihan olin unohtanut. Muistan kyllä miten hyvää tämä oli, joten taidanpa tehdä tätä lähipäivinä.:)

      Poista
  6. Leivon itse vielä perinteisellä tavalla ruisleipää ja paistan leivinuunissa. Mutta nyt juuri kaksi ruispataleipää juuri kohoamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihania leipiä kummallakin tavalla paistettuna. Kyllä se ruisleipä on vaan se leipä ykkönen. :)

      Poista
  7. Tätäpä on heti huomenna testattava. Sen verran taidan hullutella, että laitan 8dl jauhoja ja 4dl vettä:) Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  8. Kokeilkaaapa herkkulimppua 5dl piimää siirappia 2.5 DL 1tl pomeranssi kuorta 1tl kuminaa 1 Tl suolaa 2 pussia kuivahiiva 400g ruijauhoja 400gvehnäjauhoja annoksesta tulee 2 limppua kohotuksen jälkeen tehdään kaksi limppua paista 1 tunti siirappi ja mausteet kiehautetaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. varmasti hyvä tuo resepti mutta itse en ole oikeastaan koskaan tykännyt makeasta leivästä. En tiedä mikä siinä on että makea leipä ei vaan maistu vaikka kuin sitä yrittää välillä kokeilla maistaa. :)

      Poista
  9. Very good, liked it, but next time, I think I add molasses, rather than syrup. And possibly add caraway seeds. Love the crust, and it’s sooo easy to make.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!