Macaron resepti




Jokin aika sitten ostin ihanan kirjan "Pariisilainen macaron-leivos". Siellä oli myös macaronkuorien ohje, joka on seuraavanlainen
100g valkuaista
110g mantelijauhetta
200g tomusokeria
25g hienoa sokeria
Erottele valkuaiset ainakin päivää ennen macaronien valmistusta. Valkuaisten koostumus muuttuu siten, että sitko vähenee, vaahdosta tulee kuohkeampi. Ota valkuaiset huoneenlämpöön noin tuntia ennen leipomisen aloittamista.
Sekoita mantelijauje ja tomusokeri keskenään kulhossa tai tehosekoittimessa. Siivilöi.
Laita kulhoon valkuaiset, vaahdota sähkövatkaimella. Kun valkuaiset ovat vaahtoutuneet, lisää sokeri pikkuhiljaa. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää, ja vispilään muodostuu nostettaessa teräviä huippuja. Varo kuitenkaan sekoittamasta vaahdosta liian kovaa tai kokkareista.
Jos haluat tehdä värillisiä macaroneita, lisää väri tässä vaiheessa.
Yhdistä manteli- ja tomusokeriseos valkuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi nuolijalla nostellen. Jatka nostelua, kunnes taikina on hyvin sekoittunut, muttei kuitenkaan liian juoksevaa. Voit kokeilla taikinan koostumusta nostamalla sitä lautaselle pienen ympyrän verran. Taikinan koostumus on oikea, kun pintaan ei jää huippua, vaan se levittyy laakeasti.
Laita massa pursotinpussiin jossa on pieni suora tylla. Pursota leivinpaperilla peitetylle pellille ympyröitä. Jätä macaronien väliin leviämisvaraa. Taputtele lopuksi pellin pohjaa kevyesti pöytää vasten, jotta macaronit asettuisivat kauniisti ja mahdolliset ilmakuplat hajoaisivat.
Anna macaronien kuivahtaa pöydällä n.30 min, jotta niihin muodostuu rapea kuori.
Paista 140-150 asteessa n.10 min.
Paiston jälkeen macaronien pitää antaa jäähtyä hyvin ennen leivinpaperilta irroittamista.



Kommentit

  1. kiitos! On kyllä paras resepti :)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tein tällä ohjeella näitä macaroneja. Paistoin 140asteessa keskitasolla noin 12minuuttia. Päällisin puolin olivat tosi hyvännäköisiä, mutta en saanut niitä irtoamaan pelliltä vaikka olin antanut niiden jäähtyä.yritin käyttää apuna myös veitseä. Olivat siis sellaista taikinaa eikä lähtenyt kokonaisena pelliltä pois.seuraavaa peltiä paistoin hieman pidempään mutta ne menivät päältä liian tummiksi eikä niistäkään kaikki irronneet pois pelliltä.mitä pitäisi tehdä toisin?

    VastaaPoista
  4. Se jäi vielä kysymättä, että oletko laittanut macaronien pinnalle koskaan kristallijauhetta?voiskohan sitä laittaa,mitä olet mieltä? Kiva on muuten tämä sun blogi!:)

    VastaaPoista
  5. hei! Minä kun olen sellanen leipoja, etten puntaria käytä, niin osaatko sanoa montako valkuaista (keskikokoisen munan), montako tl jne... on nuo g määrät?
    Kiitos jo etukäteen terv, Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Macaronien teossa on hyvin tärkeää että kaikkia aineita on juuri oikea määrä. Siksi puntari on yksi tärkeä väline näiden teossa. En siis lähde sanomaan montako valkuaista kun valkuaisen grammamäärä vaihtelee kananmunassa.

      Poista
  6. Osaatko arvioida paljonko macaroneja tulee tästä yhdestä annoksesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehkä sellaiset 25 kpl voisi tulla tästä annoksesta.

      Poista
  7. Oon tehnyt tähän mennessä macaronit italialaisella marengilla ja ne on onnistuneet aina ihan hyvin, mutta nouseet ehkä aavistuksen vinoiksi. Taidan tällä kertaa kokeilla tätä reseptiä, kuulostaa helpommaltakin jos ei tarvii sitä vesi-sokeria keitellä. Mikäs olis semmonen hyvä minttusuklaatäyte? Ja ihan kaakaojauheella voi varmaan kuoret värjätä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tein ihan ensimmäiset macaronit italialaisella marengilla. Nykyään teen tällä toisella menetelmällä kun on niin paljon nopeampi tapa. Hyvin onnistuu kummallakin reseptillä.
      Kyllä, kaakaojauheella voi kuoret värjätä.
      Suklaaganachetäytteeseen voi käyttää esim. After Eight suklaata. Siinä on ainakin kivasti mintun makua.

      Poista
  8. Kuinka kauan nämä säilyvät jääkaapissa valkosuklaatäytteellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne säilyy useamman päivän mutta jos haluat säilyttää pidempään niin silloin ne kannattaa laittaa pakastimeen.

      Poista
  9. Oi ei :) Löysin sun blogis äsken ja olen niin kauan haaveillut macaronssien teosta ja nyt lähtee kyllä testiin. Tulokset on sitten pakko laittaa omaan blogiin jos onnistuu :p Kiitos ihanasta ohjeesta ja myös tuosta erilaiset täytteet postauksesta!

    - Mari

    VastaaPoista
  10. Jos macaronit haluaa pakastaa, niin pakastetaanko pelkät kuoret vai voiko tehdä valmiiksi asti? Rippijuhliin näitä mietin ja samalla pohdin mitä voisi tehdä valmiiksi pakastimeen odottamaan juhlapäivää.

    VastaaPoista
  11. Kummallakin tavalla onnistuu pakastus. Jos pakastaa täytettynä niin silloin täytteeksi kannattaa laittaa jämäkkä täyte, esim. suklaa-/kreemipohjainen täyte. Hillopohjaiset voi pehmentää kuorta liikaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!