Raparperiruukut


Ihana, ihana raparperiaika on pian käsillä. Se on se kesän ensimmäinen herkku. Taas minä kaipailen sitä omaa rapaperipuskaa, josta saisin käydä taittamassa varsia leipomisiin. En sitä vieläkään omista, joten täytyy toivoa että jostain taas saisin raparperia.

Sattui niin kivasti että löysin pakastimeni pohjalta pussillisen viime vuoden raparperia. Keitin niistä hillokkeen, jonka laitoin täytteeksi näihin ruukkuihin. Ihanan raikkaita leivoksia, jätskin tai kerman kera nautittavaksi.


Taikina
150g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
4½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
 1/4 dl kylmää vettä

Täyte
400g raparperipaloja
150g hillosokeria
1½ rkl perunajauhoa
2 rkl vettä


Keitä ensin täyte. Laita kattilaan raparperipalat ja hillosokeri. Jos käytät tuoreita raparperejä, lisää kattilaan 1/4 dl vettä. Jos käytät pakastettuja, vettä ei tarvitse lisätä. Keitä raparperia niin pitkään että ovat pehmenneet. Sekoita keskenään perunajauho ja vesi. Kaada seos ohuena nauhana täytteen sekaan. Anna täytteen kerran pulpahtaa, siirrä sen jälkeen kattila pois levyltä. Anna täytteen jäähtyä pohjien teon ajan.

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää taikinaan yhdessä veden kanssa. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Valmista ruukut foliovuokiin tai muffinssipellin koloihin. Kauli taikinasta levy, ota pyöreällä muotilla paloja. Taputtele taikinapalat vuokiin. Jaa täyte taikinan päälle. Kauli vielä lopusta taikinasta ruukuille kannet. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.




Herkullista kun täyte oli vielä vähän lämmintä.


Mitä leivot mieluiten raparperista? Onko sinun pihallasi iso puska raparperia alkukesän herkkuihin?









Kommentit

  1. Piti oikein käydä vilkaisemassa raparperipenkkiä, sieltä saisi jo ensimmäiset varret, rapaperiruukkuja on kokeiltava.
    Raparperi on vanha, mutta hyvin siitä saa sen mitä tarvitsee.
    Kiitos uudesta ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, sinulla on onnekas tilanne kun pihallasi kasvaa raparperia. Toivottavasti nämä ruukut maistuvat myös sinulle.

      Poista
  2. Nams!Tänä keväänä kokeilin ekan kerran yhdistää rapskut vadelmaan ja tuli aivan ihanaa hilloa.Sittenhän siitä piti jo tekaista kakku ja loppu hyödyntää vielä mustikoiden kanssa kiisseliksi:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, raparperi ja vadelma on varmasti ihana yhdistelmä. Usein raparperin kaverina näkee mansikan mutta taidan minäkin kokeilla vadelmaa.

      Poista
  3. Raparperista keitellään kiisseliä, kiisselin päälle uuniomena jugurttia, leivontapuolella paistosta vaniljavaahdon kanssa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!