Gluteenittomat kaura-siemensämpylät


Minulta kysytään aika usein gluteenittomien leipien ohjeita. Olen tehnyt niitä tosi vähän, joten olen huono antamaan hyviä ohjeita. Olen yrittänyt kysyä isältäni leipien ohjeita, hän kun tekee hyvät ja maistuvat gluteenittomat leivät äidilleni. Reseptejä en ole kuitenkaan onnistunut saamaan, isäni kun ottaa mahdollisimman monta erilaista jauhopussia pöydälle ja laittaa niitä sitten silmämääräisesti kaikkia sopivan verran. Olen kuullut sanovan että mitä enempi on eri jauhoja sitä parempaa leipää tulee. Ja myös se että taikinan täytyy olla mieluummin löysää kuin jämäkkää.

Minä otin sitten tänään kaikki gluteenittomat jauhot kaapista esille ja päätin alkaa sämpylöitä tekemään. En tiedä mikä tästä taikinasta teki hyvää, ne jauhot vai reseptin suhteet mutta hyviä näistä tuli. Sämpylät eivät olleet tiiviitä, kovia koppuroita vaan pehmoisia ja kuohkeita. Senpä takia tohdin teille tämän reseptin nyt jakaa.

Jos sinulla ei ihan näitä kaikkia jauholaatuja ole tai on jotain sellaista mitä minä en ole käyttänyt, muuta reseptiä sen mukaan. Ei sämpylät yhden jauhovaihdon takia voi täysin pieleen mennä, rohkeasti vain kokeilemaan. :)


Annoksesta tulee 9 pitkänomaista sämpylää. 

4 dl vettä
1dl maustamatonta jogurttia
25g hiivaa
1/2 dl öljyä
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
2 rkl psylliumia
0,5 dl durrajauhoa 
0,5 dl riisijauhoa
0,5 dl maissijauhoa
1 dl siemensekoitusta 

Lämmitä vesi ja jogurtti kädenlämpöiseksi, liota lämpimään nesteeseen hiiva. Lisää öljy, suola, hunaja, kaurahiutaleet ja psyllium. Anna turvota 5 min. Lisää loput jauhot ja siemenet, vaivaa taikinaa yleiskoneessa tai sähkövatkaimella noin viisi minuuttia.

Nostele lusikalla taikinaa leivinpaperin päälle tai laita leivinpaperi patonkipellille ja nostele taikina siihen. Patonkipellillä tehtynä sämpylät pysyivät hyvin muodossaan.

Kohota sämpylöitä noin 30 minuuttia. Halutessasi voit kostuttaa vähän sämpylän pintaa vedellä ja ripotella päälle siemeniä. Paista 225 asteessa n. 18 minuuttia.



Kommentit

  1. Isän tyytyväinen, kun tyttö on ottanut jotain opiksi😁. Ei siis tarvitse nostattaa tuntia ja käytitkö leivinliinaa. Älä syö kaikkia, tullaan maistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😄 Leivinliinan alla sämpylät kohoaa. Toivottavasti raadille maistuu myös nämä, ehkä teen vielä uuden annoksen. 🤭😁

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!