Hilloamisia, omena ja pihlajanmarja


Syksy, se on sitä aikaa kun säilötään ja hillotaan jos jotakin. Omenahillon teko on kuulunut lähes joka vuosi ohjelmaani, joten nytkin tein. Pitkän aikaa on haluttanut kokeilla tehdä myös pihlajanmarjoista hilloa. Aina se on jäänyt mutta nyt sain tehtyä koeversion.


Sain ison ämpärillisen omenia, joista oli kiva alkaa tekemään hilloa. Olen useammasta paikasta lukenu viime viikkoina uunissa tehtävästä omenahillosta. Tähän löytyi useammanlaisia ohjeita, osassa oli käytetty hyvin paljon sokeria. Sen voin sanoa että hillon tekeminen ei voisi tästä enää helpommaksi tulla. Omenat uuniin, soseutus ja purkitus. Ei tarvi hämmennellä kuten kattilassa tehtävää hilloa.


1 kg kotimaisia omenia
1 dl vettä
200-250g hillosokeria
(vaniljaa)

Lohko omenat ja laitan uunin kestävään astiaan, lisää vesi. Laita omenien painosta 1/4 hillosokeria. Itse laittaisin seuraavalla kerralla ehkä vielä vähän vähemmän esim. 1 kg omenia ja 200g hillosokeria. Laitoin myös vähän vaniljasokeria. Sekaan voi laittaa myös vaniljatangon mutta sitä ei nyt sattunut itsellä olemaan.
Laita vuoka uuniin 200 asteeseen ja anna olla siellä 1½ tuntia. 


1½ tunnin päästä omenat näyttävät tältä. Soseuta nyt sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa sileäksi hilloksi.


Pese lasipurkit huolellisesti ja puhdista vielä kiehuvalla vedellä. Annostele hillo puhtaisiin purkkeihin.


Tästä tuli ennemmin marmeladia kuin hilloa. Mutta voin sanoa että on aika herkkua! Suosittelen kokeilemaan jos et ole ennen tehnyt.


"happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista...". Tänä syksynä pihlajan oksat notkuvat pihlajanmarjoja. Usein nämä päätyvät lintujen ruoaksi vaikka näistä voi tehdä monenlaista. Nyt päätin kokeilla millaista hilloa näistä tulisi. Tiesin että nämä ovat hyvin happamia marjoja, kaipaavat siis paljon sokeria. Tein ihan pienen annoksen, sen verran että sain tietää millaista siitä tulee.

200g pihlajanmarjoja
vettä
100g hillosokeria


Irrota marjat tertuista, huuhtele hyvin ja laita kattilaan. Laita kattilaan myös tilkka vettä. Keitä marjoja miedolla lämmöllä kunnes pehmenevät. Soseuta. Lisää hillosokeri ja keitä hiljalleen 15 min välillä sekoittaen. Pese lasipurkit hyvin ja kaada hillo purkkiin. 



Vaikka hillossa on puolet marjan määrästä sokeria niin siltikin tämä on vielä hapanta. Ajattelin kuitenkin kokeilla käyttää tätä johonkin leivonnaiseen, sitähän ei tarvitse laittaa kuin ihan ohut kerros niin antaa makua. Pihlajanmarjojen sekaan olisi voinut laittaa myös omenaa mutta halusin maistaa miltä ihan pelkkä pihlajanmarja maistuu.

Oletko sinä tehnyt pihlajanmarjoista hilloa tai hyytelöä? Tykkäätkö vai onko tekeminen jäänyt yhteen kertaan?













Kommentit

  1. Joka vuosi ja hieman eri reseptein, omenan kanssa hilloa, konjakin kanssa hyytelöä....

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä uunihilloreseptistä, laitan eteenpäin siskolle jonka puut notkuu omenoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tosiaan kokeilla tätä hilloa, niin hyvää!

      Poista
  3. Tuota uuniomenahilloa täytyykin kokeilla. Kiitos selkeästä ohjeesta!
    Omena-pihlajanmarjasosetta tulikin tässä viikko sitten kokeiltua. Eri puissa saattaa olla muuten happamuudeltaan erilaisia marjoja, joten kannattaa hieman maistella ennen keräämistä ja jatkojalostamista :)
    Kauniit kuvat sinulla tässä jutussa, kuten aikaisemmissakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullut kyllä mieleen alkaa maistelemaan marjoja kun niitä puista poimin. Ne ei taida oikein herkkuja olla suoraan puusta. ;)
      Kiitos, kuvaaminen on niin mukavaa. :)

      Poista
    2. Kyllä meidän lapset ovat syöneet pihlajanmarjoja suoraan puustakin. Eli meidän pihassa taitaa kasvaa varsin makeaa lajiketta. Makeudessa ja happamuudessa on todella suuria eroja. Ja kun hilloa keität, on lopputuloksen kannalta suuri merkitys sillä, mistä puusta ne marjat poimit. Suosittelen maistamaan ennen poimimista.

      Poista
  4. Minäkin testasin uuniomenahilloa tänä syksynä ensimmäistä kertaa - niin helppoa! Pihlajanmarjahillon resepti roikkuu jääkaapin ovessa ja odottaa.. Voisikin kokeilla tehdä sinun tapaasi ihan pienen satsin, jos vaikka maku ei miellytäkään.. Kuvat on oikein kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, uuniomenahillon teko ei voisi helpompaa olla. Täytyy vielä laittaa uusia annos uuniin, koska tuli ensimmäisellä kerralla tehtyä niin vähän.
      Siksi minäkin tein hyvin pienen annoksen että ei tarvitse sitte paljoa heittää roskiin jos sitä ei tulekaan käytettyä. Ajattelin kyllä kokeilla laittaa hilloa ohuen sipaisun vaikka johonkin leivokseen.

      Poista
  5. .......Keski-Euroopassa ei juuri pihlajanmarjoihin kajota, ne ovat saksaksi lintumarjoja nimeltäänkin.
    Mutta Skandinavian vanhoissa keittokirjoissa on poikkeuksetta maininta, että ellei pakkanen ole marjoja 'pannut', niin puhtaat kuivatut marjat tunniksi pakkaseen ennen hilloamista ! Ehkä siinä onkin se niksi pehmeämpään makuun Ö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olekaan kuullut että pihlajanmarjat voisi ensin hetkesi pakastaa ennen kuin alkaa keittämään. Veisiköhän se tosiaan vähemmäksi sitä happamuutta. Täytyy joskus muistaa kokeilla.

      Poista
  6. Uuniomenahillo on huippua! Tein eri ohjeella ja... no, siihen taisi tulla hiukan turhan paljon sokeria. Onpahan ainakin makiaa! :D Joku taisi facebookissa vinkata pihlajanmarjahyytelöstä. Se voisi olla kauniin väristä. Kauniin värisestä hyytelöstä voisi tehdä kruunun jollekin jouluiselle juustokakulle. :) vink, vink. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihlajanmarjahyytelö olisi varmasti kauniin väristä. ja miksei se sopisi juustokakun päälle. Täytyy laittaa idea korvan taakse. ;)

      Poista
  7. Olen laittanut pihlajanmarjahyytelöä lusikkaleipiin, hyvää tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, sitä voisikin kokeilla laittaa pikkuleipiin.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!