Raparperi-marenkileivokset


Ihana raparperiaika vielä vain jatkuu. On se niin mukava käydä omalta parvekkeelta hakemassa raparperia. Koko ajan puskee vain uutta vartta ruukusta, joten ainakin vielä raparperi on hyvin viihtynyt parvekeoloissa.

Raparperi-marenkipiirakka on kuulunut jokaiseen alkukesään. Nyt tein piirakan vaihteeksi leivosmuotteihin. Yhtä hyvin voit tehdä tällä ohjeella piirakan, joka sopii 28 cm vuokaan.

Pohja
125g voita
3 rkl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 rkl vettä

Täyte
5 dl raparperia
½ dl vettä
1 dl sokeria
4 keltuaista
30g voita
1 rkl sitruunamehua

Päälle 
4 valkuaista
2 dl sokeria

Kuutioi voi ja nypi kuivien aineiden kanssa sekaisin. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi.

Painele taikina leivosvuokiin tai piirakkavuoan (halk.28cm) pohjalle ja reunoille. Anna taikinan jähmettyä vuokaan jääkaapissa täytteen teon ajan.

Kuori tarvittaessa raparperit ja paloittele ne. Laita kattilaan raparperipalat, vesi ja sokeri. Keitä n. 5 min. Jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Lisää loput täytteen aineet kattilaan ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Kuumenna täytettä sen verran että se kiehahtaa.  Jäähdytä.

Paista pohjat. Pistele pohjat ennen paistoa. Paista 200 asteessa 10-15 min riippuen siitä teetkö leivoksia vai yhden kakun.

Vaahdota marengin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisä sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahton kiiltävää ja jämäkkää.

Levitä paistuneen pohjan päälle raparperitäyte ja täytteen päälle pursota tai levitä marenki. Paista vielä n. 10 min. 



Ai että miten minä tykkään keväästä ja alkukesästä. Luonnon heräämistä on niin ihana seurata. Ensimmäisenä puhkeaa kukkaan kirsikkapuut, sen jälkeen omenapuut ja sitten onkin aika suunnata jo alppiruusupuistoon. Näiden välissä kukkii toki tuomet ja nyt juuri parhaillaan syreenit. Tuntuu että luonnon puhkeaminen kukkaan on tapahtunut tänä vuonna ihan liian nopeasti, ei ole perässä pysynyt.




Kommentit

  1. Kyllä, paras aika kesästä menossa, nautitaan! :) Aivan ihanat leivokset! Laitan ehdottomasti muistiin.

    VastaaPoista
  2. Oi, raparperi ja marenki, toimivat varmasti hyvänä toistensa tasapainottajina. Yks lemppari on sitruuna-marenkitorttu, joten tätä aion kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marenki maistuu monen kanssa, sitruuna on myös aivan ihanan makuista.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!