Runebergin kääretorttu


Sunnuntaina vietämme Runebergin päivää. Runebergin torttuja on varmasti leivottu jo monessa kodissa ja kaupasta on voinut ostaa niitä valmiina. Minä en ole mikään suuri ystävä Runebergin tortuille. Joka vuosi haluan kuitenkin jotain tehdä, ei ehkä niitä perinteisiä vaan jotain muuta variaatiota kyseisestä leivonnaisesta. Tänä vuonna tein kääretortun. Tehdessä kyllä mietin että liittyykö tämä nyt mitenkään itse perinteiseen torttuun kun on niin erilainen mutta kyllähän tässä jotain samoja raaka-aineita on kuten manteli, vadelma ja sokerikuorrute. ;)

Kyllä minä tästä kääretortusta tykkäsin. Tästä tuli mukavan kostea ja täytettä oli reippaasti. Yleensä Runebergin tortussa maistuu karvasmanteli ja rommi mutta kuten arvaatte, kumpaakaan en tähän kääretorttuun halunnut laittaa. Mutta laitoin tähän jotain ihan muuta, sesonkiherkkua, veriappelsiiniä. Puristin tuoreesta veriappelsiinistä mehun, jolla kostutin kääretorttupohjan.

Ja huom, tämä kääretorttu on gluteeniton. Tästä tuli vähän kuin itsestään gluteeniton koska tähän käytetään sen verran paljon mantelijauhetta ja rouhetta. 


Pohja
3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
3/4 dl mantelijauhetta
½ dl perunajauhoa
½ dl mantelirouhetta
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
½ tl leivinjauhetta
½ tl vaniljasokeria

Täyte
1½ dl vadelmahilloa
1½ dl kermaa
50g tuorejuustoa
½ rkl sokeria

1 pieni veriappelsiini

Kuorrutus
1 dl tomusokeria
vettä
2 rkl vadelmahilloa
mantelirouhetta

Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille (pellin koko 32*28cm). Paista 200 asteessa n. 12 min.

Kumoa paistunut pohja leivinpaperin päälle, jonka päälle on ripoteltu sokeria. Irrota pohjapaperi. Kostuta jäähtynyt pohja veriappelsiinimehulla. Vaahdota kerma, lisää siihen tuorejuusto ja sokeri. Levitä pohjan päälle vadelmahillo ja kermavaahto, kääri rullalle. Valmista sokerikuorrute. Lisää tomusokerin sekaan vettä 1 tl kerralla, lisää sen verran että kuorrute on notkeaa. Laita kourrute pussiin, leikkaa pussinkulmaan pieni reikä. Pursota kääretortun pinnalle raitoja. Laita myös hilloa pussiin, pursota siitä myös raitoja. Voit halutessasi ripotella pinnalle vielä mantelirouhetta.



Kommentit

  1. Kuulostaa maukkaalta. Tuorejuusto varmaan sekoitetaan kermaan tuossa täytteessä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomiosta. Se olikin jäänyt pois tekstistä mutta nyt lukee. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!