OmenavaahtokarkitHesarin uusimmassa kuukausiliitteessä oli ohje puolukkavaahtokarkkeihin. Olisin halunnut kokeilla niitä, mutta niiden valmistus olisi pitänyt aloittaa metsästä keräämällä puolukat. Pakastimessa ei ole tällä hetkellä yhtään puolukkaa ja nyt ei innostanut lähtä metsään. Viikonloppuna sain ison pussilisen kotimaisia omenia, joten vaihdoin puolukka-ajatuksen omenaan. Niimpä kokeilin tehdä omenista vaahtokarkkeja. Hesarin ohjetta jouduin muuttamaan niin paljon, että en laita sitä tähän vaan laitan oman ohjeeni. Vielä tulen kokeilemaan niitä puolukkavaahtiksiakin. Omenalajikkeena tähän käy kirpeät omenat hyvin.
Omenasose
100g omenoita (2 pientä tai 1 iso omena)
½ dl vettä
1/4 tl sitruunamehua

1,2 dl sokeria
1/4 dl vettä
1 valkuainen
7 liivatelehteä
tomusokeria
maissitärkkelystä
Pilko puhdistetut omenat kattilaan ja lisää vesi ja sitruunamehu. Keitä omenia niin kauan että ovat pehmentyneet n.10min. Soseuta omenat ja tarvittaessa siivilöi, jotta saat sileää sosetta.
Laita kattilaan 1,2 dl sokeria ja vesi, keitä 110 asteiseksi. Vatkaa yhteen valkuainen ja keitetty omenasose. Kaada sokerisiirappiaseos nauhana joukkoon. Sulata kylmässä liotetut liivatelehdet tilkaan nestettä ja kaada massan joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta n.7 min. tai kunnes se on paksua.
Levitä vaahtismassa öljytyn kelmun päälle n.2 sentin paksuiseksi levyksi. Anna olla huoneenlämmössä 3-5 tuntia tai kunnes ovat melkolailla kuivuneet.. Leikkaa levy saksilla kuutioiksi ja pyörittele tomusokeri-maissitärkkelysseoksessa (1:1).


Yhdestä annoksesta tulee suurinpiirtein tämän verran, ehkä kymmenen palaa puuttuu. 

Kommentit