Omenasipsit


Olen aikaisemminkin miettinyt, tekisinkö omenasipsejä. Olen aina aatellut, ei niitä varmaan saa täysin kuivaksi normi uunissa, täytyisi olla jokin kuivuri. Onneksi ajatukset olivat vääriä. 

Tänä vuonna en tehnyt omenahilloa ollenkaan ja siihen on se syy, pakastimeni on aivan täynnä marjoja. Ihanaa että marjoja on paljon talven varalle. En halunnut myöskään jääkaappia täyttää hillopurnukoilla. Omppuleivonnaisia ei myöskään halua ylenmäärin syödä. 

Omppusipsit tulivat taas mieleen ja päätin sitten kokeilla. Ja mikä yllätys olikaan, niistä tuli hyviä! Niistä tuli liian hyviä kun niitä voisi koko ajan napsia. En makeuttanut näitä millään, ovat siis pelkkää omenaa. Osaan ripottelin vähän kanelia mutta itse tykkään ehkä enemmän ilman kanelia olevista. 


Näiden tekeminen onnistuu varmasti jokaiselta. Riittää että viipaloita omenat pellille, leivinpaperin päälle. Laitat uuniin ja "unohdat" ne sinne neljäksi tunniksi.


Tee näin:

- pese omenat, paina omenaporalla siemenkota ja kannat pois

- viipaloi veitsellä ohuiksi viipaleiksi tai käytä mandoliinia niin kuin minä käytin.

- levitä viipaleet pellille, leivinpaperin päälle vieri viereen, yhdeksi kerrokseksi. 

- kuivatin kiertoilmalla, 100 asteessa. Laitoin kolme peltiä kerralla kuivumaan. Laita uuninluukun väliin puuhaarukka tmv, jotta luukun raosta pääsee kosteus pois. 

- kuivata n. 4 tuntia. Kun otat sipsit pois, ne voivat tuntua vielä aavistuksen pehmeiltä, laita lasipurkkiin ja kansi tiiviisti päälle. Omenat rapsakoituvat purkissa.


Olen tehnyt näitä jo kaksi uunillista. Ensimmäisen erän omppuviipaleista tein liian ohuita. Ne on kyllä rapsakoita mutta ne murenee liian helposti. Ne kyllä tulee syötyä, makuun se ei vaikuta.

Kommentit