Omenagalette

 


Kesä ja alkusyksy on ihanaa aikaa, aina uudet kotimaiset marjat ja hedelmät ovat sesongissa vuorotellen. Nyt olisi omenien vuoro. Sain käydä korillisen poimimassa omenia entisen työpaikkani läheltä. Paljon on tänä vuonna omia tulossa.

Omenapaistos. Se on se ensimmäinen herkku mitä pitää saada tehdä ensimmäisistä kotimaisista omenista. Toisena yhtä hyvänä tulee perässä omenapiirakka. Sitä olin nyt alkamassa tekemään mutta sitten tulikin mieleen galette. Vaniljakreemi, mantelilastu ja fariinisokeri maistuvat omenaviipaleiden alla. 


Pohja
170g voita
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
4½ dl vehnäjauhoja
n. ½ dl kylmää vettä

Vaniljakreemi
½ dl vaniljakreemijauhetta
1½ dl vettä

6 omenaa
1 dl mantelilastuja
n. 2 rkl fariinisokeria

Kuutioi kylmä voi. Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Nypi murumaiseksi. Lisää kylmää vettä sen verran, jotta saat taikinasta kiinteän taikinapallon.

Kääri taikina parin sentin paksuisena kelmuun ja laita kylmään n. puoleksi tunniksi.

Valmista vaniljakreemi. Sekoita kylmä vesi jauheen sekaan, laita kylmään tekeytymään.

Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi.Kauli taikina suorakaiteen/pyöreen muotoiseksi levyksi, vajaa sentin paksuiseksi. Voit kaulia suoraan leivinpaperin päällä niin ei tarvitse siirtää kaulittua levyä. 

Levitä pohjalle vaniljakreemiä. Ripottele päälle fariinisokeria ja mantelilastut. Asettele omenaviipaleet haluamallasi tavalla pohjalle, jätä kuitenkin reunasta tyhjäksi n. 5cm. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. 

Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia.


Voit halutessasi ripotella täytteeseen kanelia. Ja ennen paistoa taikinan reunat voi voidella esim. kermalla ja pinnalle ripotella sokeria. Minä jätin sen tekemättä.


Vaniljakastike, jäätelö, kerma; kaikki hyviä kavereita omenagaleten kanssa. Ja jos haluat extrahyvää, kinuskikastiketta vielä kaiken päälle. Kommentit