Pistaasipullat


Oletko sinä kiinnittänyt huomiota tai syönyt kahvilassa ihanan vihreän värisiä pistaasipullia? Minä olen, viimeksi viikon takaisilla kevätmessuilla. Pullissa on todella vihreää se täyte. Minun veikkaukseni on että täytteessä on käytetty pistaasipastaa. No, se pastahan on sellaista jota ei tavallisesta marketista saa eli ei auttanut kuin alkaa itse säveltämään täytettä. Eihän näiden pullien täytteestä saman väristä tullut niin kuin ajattelinkin. Ja sitten ajatuksissani laitoin täytteeseen muscovadosokeria joka on ruskeaa, eli sekin hävittää pähkinöiden väriä. Joka tapauksessa näistä pullista tuli mukavan pehmeitä (olisiko syynä se että tein todella löysän taikinan...).

Tein peruspullataikinan, ulkonäkö on kuten kristallipullassa



Pullataikina:
2½ dl vettä
½ palaa hiivaa (25g)
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
100g voita
n. 7 dl vehnäjauhoja

Täyte:
100g voita
50g tuorejuustoa
75g kuorittuja pistaasipähkinöitä (n.1½dl)
½ dl sokeria (tai muscovadosokeria)

Pinnalle
50g voita
sokeria
pistaasipähkinärouhetta

Laita kulhoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Vatkaa niitä vispilällä jonkin aikaa. Mittaa kädenlämpöinen vesi  ja liota siihen hiivapala. Kaada neste muna-sokeriseokseen. Sekoita sekaisin. Sulata voi melkein sulaksi. Lisää lopuksi jauhoja ja voi. Vaivaa taikinaa hyvin, jotta siihen tulee sitkoa. Kohota taikina.

Sekoita keskenään huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto. Lisää rouhitut pähkinät ja sokeri.

Jaa taikina kahtia. Kaulaa taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä puolet täytteestä levylle. Käännä levyn alalaidasta 1/3 keskelle ja yläosa sitten edellisen päälle. Leikka n. 1 cm suikaleita ja tee solmupullia. Kohota. Paista kohonnet pullat 225 asteessa n. 10-12 min.

Voitele paistuneet pullat sulalla voilla ja kastele sokerissa. Koristele vielä pistaasipähkinärouheella.






Kommentit

  1. En ole koskaan tälläisiä saanut maistaa, mutta kuulostaa kyllä tosi herkulliselta!

    VastaaPoista
  2. Nam, onpas herkullisen näköisiä.

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Pehmeitä ja pähkinäisiä pullia kyllä olivat. :)

      Poista
  4. Herkullisen näköistä :)
    Olisi kiva saada näin lakkiaisten ja rippijuhlien kynnyksellä ideoita juhlatarjoiluun, sekä suolaisiin että makeisiin (ja olisi niin mukava jos tekisit macaronsien valmistuksesta videon... Ne kun ei meinaa aina onnistua)
    Kiitos ihanasta blogista muutenkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Katsotaan ehtisinkö jotain vinkkejä laittaa. Itselläni toukokuu tahtoo olla vuoden kiireisin kuukausi, silloin kun on niin monenlaisia juhlia.
      Macaronien valmistuksesta videon tekeminen on ollut mielessä, joten katsotaan näkisikö se päivänvalon joku päivä. ;)

      Poista
  5. Alunperin Valion lanseerauksessa 1990-luvun alussa kristallipullat täytettiin vihertävällä pistaasitäytteellä.Se oli aika kallista ja sitä jatkettiinkin sitten vaniljakreemillä ja saatavuuskin oli ajoittain katkolla.Mutta oikeilla jäljillä olet!! Tuli mieleen että miten noista sais tahnaa. ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Mielenkiintoista kuulla pistaasipullan historiasta. Samaa olen miettinyt että miten saisi tahnamaisen täytteen. Vaniljakreemin lisääminen täytteeseen ei kuulosta ollenkaan huonolta, sopii varmasti hyvin. Täytyy vielä joskus tehdä uudelleen näitä, silloin eri täytteellä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!