Soodaleipä kinkulla ja tomaatilla


Onko tuttu tunne, haluttaisi nopeasti tuoretta ja lämmintä leipää? Tämä Irlannista lähtöisin oleva soodaleipä valmistuu kyllä tosi nopeasti. Tätä leipää ei vaivata eikä kohoteta. Rakenteeltaan tämä on ihan erilaista mitä normaalisti kohotettu leipä, tämä on murenevaisempaa. 

Laitoin taikinan sekaan ilmakuivattua kinkkua, kirsikkatomaatteja ja basilikaöljyä. Tähän olisi ehkä paremmin sopinut aurinkokuivatut tomaatit, niitä ei kuitenkaan sattunut olemaan, joten laitoin kirsikkatomaatteja. 

Leipä kannattaa muotoilla mieluummin matalaksi kuin kovin korkeaksi. Jos on korkea niin vaarana on että leipä ei kypsy keskeltä hyvin. Päälle tehtävät suht syvät viillot auttavat vähän kypsymisessä mutta omassa leivässä huomasin, että olisi voinut vähän matalammaksi leiväksi jättää.

4½ dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 tl soodaa
1 tl suolaa
2 dl piimää
1 kananmuna
½ dl öljyä
4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua tms.
5 kirsikkatomaattia (tai aurinkokuivattua tomaattia)
1 tl Luomu liquid basilika (Rajamäen)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää piimä, kananmuna, öljy ja basilikamauste. Leikkaa kinkku pieniksi viipaleiksi, halkaise kirsikkatomaatit neljään osaan ja lisää kaikki taikinaan. Sekoita taikinaa sen verran että se on tasaista. 

Muotoile taikinasta jauhotetuilla käsillä pyöreä leipä leivinpaperin päälle. Tee leivän pintaa kaksi syvää viiltoa ristikkäin.

Paista leipää 200 asteessa noin 30 minuutti. Kokeile leivän kypsyyttä koputtamalla leivän pohjaa. Jos pohja kumisee, leipä on kypsä.

Kommentit

  1. Siis kiitos tuhannesti tästä ohjeesta, ihan mielettömän herkullisen näköinen, menee taatusti testaukseen <3
    Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana että löysin tämän reseptin. Toivottavasti olet päässyt jo testaamaan reseptiä. Aurinkoista ja mukavaa viikkoa!

      Poista
  2. Tein soodaleipää, mutta ilman lisäkkeitä, jouduin säveltämään
    taikinan kaapista löytyvistä aineksista. Piimän korvasin kermaviili- maito seoksella, grahamjauhot kaurahiutaleilla, paistoin leivän padassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisissa leivissä soveltaminen on täysin sallittua. Nämä ei voi oikeastaan mennä edes pieleen. Herkulta kuulostaa sinunkin leipäsi.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!