Peruna- juustosämpylät


Jääkaapissa iso purkki kreikkalaista jogurttia, päiväys menossa umpeen, mihin sen käyttäisi. Tästä lähtökohdasta lähdin näitä sämpylöitä tekemään. Olisihan jogurtista voinut jotain makeaa piirakkaa tehdä mutta nyt maistui suolainen paremmin. Leipätaikinoissa nesteenä käytetään joskus piimää, miksipä ei siis jogurtti, hapanmaitotuote, kävisi myös taikinaan.

Jogurtin lisäksi toinen kokeilu oli käyttää perunamuusijauhetta taikinassa. Näistä sämpylöistä tulikin mukavan kosteita. Koostumukseltaan sämpylät oli perunarieskan ja sämpylän sekoitus.

4½ dl vettä
100g perunamuusijauhetta
2 dl kreikkalaista jogurttia
½ rkl suolaa
1 tl sokeria
1 pss (11g) kuivahiivaa
50g voita
5 dl vehnäjauhoja

pinnalle juustoraastetta

Kiehauta vesi ja sekoita siihen perunamuusijauhe. Anna muusin vähän jäähtyä. Lisää jogurtti, suola ja sokeri. Sulata voi. Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin. Lisää taikinaan jauhot ja voisula. Vaivaa taikinaksi. Anna taikinan kohota. Leivo taikina sämpylöiksi. Annoksesta tulee 10 isoa sämpylää. Kohota sämpylät liinan alla. Kostuta sämpylän pinta vedellä, ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa n. 15-18 min.


Ihanaista viikonloppua! Onko suunnitelmissa leipoa viikonloppuna vai aiotko sinäkin viettää "akkujenlataamisviikonlopun", niin kuin minä aion? :)  

Kommentit

  1. Herkullinen ohje! Taidan leipoa wilhelmiina-pikkuleipiä ihan aamukahville, kun näin aikaisin heräsin. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!