Konvehtien valmistus

Hyvin moni on kysellyt ohjeistusta konvehtien valmistamiseen. Pitkästä aikaa aloin tekemään konvehteja, joten nyt otin sitten myös kameran mukaan valmistukseen. Ostin jokin aika sitten uuden, ihanan muotin. Tykästyin kovasti konvehdin muotoon. Tästä postauksesta tulee pitkä, mutta toivottavasti tästä on jollekin apua. Pahoittelen muutamia huonolaatuisia kuvia, mutta kun yksin tekee ja kuvaa samaan aikaan niin ainahan sitä sitte joku kuva tärähtää tms.

Konvehtien valmistuksessa koko homman A ja O on suklaan temperointi. Temperoinnista olen kirjoittanut aiemmin. Jos haluat tehdä "oikeita" konvehteja niin silloin pitää nähdä se vaiva ja temperoida. Siinä menee jonkin verran aikaa mutta kyllä sen sitten selkeästi lopputuloksessa näkee että onko onnistunut vai ei. Muutamassa blogissa olen nähnyt puhuttavan valmiiksi temperoidusta suklaasta mutta sellaista ei ole olemassa. On joko aitoa suklaata eli mikä sisältää kaakaomassaa, kaakaovoita ja sokeria (maito- ja valkosuklaa sisältää myös maitojauhetta) ja sitten on näitä leivontasuklaita jotka eivät ole aitoa suklaata vaan sisältävät kasvirasvoja. Näitä leivontasuklaita (esim. Fazer blokki suklaa) ei kannata alkaa temperoimaan koska se on ihan turhaa. 

Mutta nytpä sitten aletaan valmistamaan konvehteja. Muottina käytän aina kovamuovista ammattilaisten käyttämää konvehtimuottilevyä. Silikonimuoteilla voi myös tehdä mutta silloin mm. konvehdin pinnasta ei saa kiiltävää.


Puhdista ja kiillota ensin muotti. Käytä esim.puuvillaista kangasta, josta ei lähde irti nukkaa tms. Tässä vaiheessa muottikolot voi värjätä suklaaväreillä kynäruiskua apuna käyttäen tai tomuväreillä.

Ensin valmistetaan konvehtien kuori. Kaada muottilevy täyteen temperoitua suklaata.  
  

Vedä leveällä raapalla päällyosa puhtaaksi suklaasta. Naputtele muottia pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtisi pois.


Kumoa muotti pöytää vasten ja valuta ylimääräinen suklaa pois. Naputtele muottia pöytää vasten, jotta kuoresta tulisi mahdollisimman ohut.


Käännä muotti oikein päin ja vedä leveällä raapalla pinta puhtaaksi. Käännä vielä muotti pöytää vasten ja naputa sitä, jotta vieläkin ylimääräinen suklaa valuisi pois. Kun näyttää sitten siltä että ylimääräistä suklaata ei enää ole niin vedä raapalla muotin pinta mahdollisimman puhtaaksi. 


Muottikolon yläreunaan ei saisi jäädä yhtään ylimääräistä suklaata koska silloin siitä on haittaa kun valetaan konvehdin "kansi/pohja".


Jätä muotti kuivumaan huoneenlämpöön nurin päin käännettynä. Laita muotti esim. kahden lasin päälle.
Valmista seuraavaksi konvehdin täyte. Täytteen voi myös valmistaa ennen kuorien valamista. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa ylimääräinen temperoitu suklaa sellaiseen paikkaan, jossa lämpötila pysyy käyttölämpötilassa eli 31-32 asteessa. Itse laitan suklaa-astian toisen astian päälle, jossa on lämmintä vettä. Koko ajan pitää kuitenkin seurata että lämpötila pysyy oikeassa asteessa. Tätä suklaata tarvitaan vielä konvehdin sulkemiseen.
 Tässä kannattaa muistaa että kuorien ja täytteen lämpötila tulisi olla suht sama. Eli täyte ei saa olla lämmintä eikä myöskään kovin kylmää.


Tässä kuoret ovat kovettuneet, joten voi alkaa laittamaan täytettä.


Laita täyte kertakäyttöiseen pursotinpussiin tai ihan tavalliseen paksuun muovipussiin. Leikkaa kulmaan ihan pieni reikä.


Pursota täyte. Muottikolon saa täyttää 2 mm vaille täyteen. Näihin konvehteihin laitoin myös krokanttia, joten pursotin täytettä ensin puoleen väliin, lisäsin krokantin ja sitte pursotin loppuosan.


Kaikki kolot täynnä täytettä. Nyt täytteen täytyy kovettuaä/jähmettyä, jotta voidaan valaa kansi. Laita muotti jääkaappiin 20 minuutiksi tai jätä huoneenlämpöön seuraavaan päivään. Jos ei odota täytteen jähmettymistä, ja alkaa valamaan kantta niin silloin käy niin että täyte sekoittuu kansisuklaaseen.


Täyte on jähmettynyt, joten nyt valetaan kansi/pohja. Kaada temperoitua suklaata muotille


 Levitä suklaa paletilla tasaiseksi. Vedä raapalla tai paletilla ylimääräinen suklaa pois.


Vedä lopuksi raapalla pinta puhtaaksi. Tässä voi laittaa kalvon pinnan päälle ja vetää raapalla vielä sen päältä. Kalvosta on se hyöty että pohjasuklaasta tulee silloin myös kiiltävä. Itsellä ei sattunut olemaan yhtään kalvoa kotona, joten tällä kertaa en pystynyt sitä laittamaan. Laita muotti nyt jääkaappiin 5-10 minuutiksi.


Muotista näkee kun konvehdit ovat valmiita irtoamaan muotista. Tässä jo näkee temperoinnin tuloksen. Jos on hyvin temperoitu, konvehti lähtee helposti muotista irti.


Lopuksi konvehtien irrotus. Napauta kevyesti muottia pöytää vasten, jolloin konvehti tippuu muotista pois.


Konvehteja on hyvä käsitellä puuvillahanskat kädessä, jolloin niihin ei tule sormenjälkiä.


Tässä sitten lopputulos. Olen itse näihin todella tyytyväinen. Konvehtikuoresta tuli ohut ja kiiltävä. Täytteessä oli tarpeeksi makua ja koostumus oli hyvä.
Valmiiden konvehtien paras säilytyslämpötila on +15-16 astetta. Harvalla on kotona tällaista säilytyslämpötilaa, joten säilytä konvehdit huoneenlämmössä, ei jääkaapissa!
Huh, johan tähän tuli tekstiä ja kuvia.  Toivottavasti tämä auttaa jotakin konvehtien valmistuksessa.
Ai niin ,voisin kirjoittaa myös tuon täytteen ohjeen. Tummaa suklaata käytin näihin konvehteihin n.400g. Suklaata jää lopussa aina vähän ylimääräistä, mutta siitä voi tehdä koristeita....niistä seuraavassa postauksessa. 

Vadelmaganachetäyte
160g valkosuklaata
75g vadelmapyrettä
20g kermaa
15g tärkkelyssiirappia
20g suolatonta voita

Pilko valkosuklaa pieneksi kulhoon. Laita kattilaan pyre, kerma, tärkkelyssiirappi, kiehauta. Kaada seos valkosuklaan päälle. Anna olla minuutti ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi pehmeä voi pieninä kuutioina. Sekoita massa tasaiseksi sauvasekoittimella.

Kommentit

 1. Mitä suklaata käytät? Fazerin sinistä vai jotain muuta? ;o

  VastaaPoista
 2. Ihanan näkösiä ja varmasti herkullisia. Jos ois itellä kärsivällisyttää tarpeeksi ni vois joskus kokeillakki, mut nyt kyl tuntuu et liian monta vaihetta ja tarkkaa työtä mulle. :) Onneksi voi iahailla näitä sun luomuksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! konvehtien teossa on useita kohtia ja varsinkin tässä kuvasarjassa näyttää monimutkaiselta. Mutta kun alkaa tekemään ja on useamman kerran tehnyt niin ei se enää sitte tunnu niin monimutkaiselta. :)

   Poista
 3. Olen käyttänyt tukusta ostettua Callebautin tai Belcoladen suklaata.

  VastaaPoista
 4. mistä tuota suolatonta voita saa? ainakaan marketista ei löytynyt... mistä tuollaisia kovia konvehtimuotteja saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suolatonta voita saa kyllä lähes jokaisesta ruokakaupasta. Valion suolaton voi ola vihreä paketti.
   Kovamuovisia konvehtiemuotteja saa useista keittiö- ja leivontatarvikeliikkestä. Useat omat muotit olen ostanut Chez Mariuksesta. (www.chezmarius.fi)

   Poista
 5. Se on kyllä harmitus kun mainitsemiasi suklaita ei saa oikein mistään..Ite en jaksa tällä hetkellä konvehteja tehdä kun se kaatuu omaan mahdottomuuteensa kotikeittiössä.(ja menee hermot:) Hyvin onnistuneita konvehteja!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin, noita suklaita ei saa kyllä vähittäiskaupasta...
   Kotikeittiössä minäkin näitä teen, joten onnistuu myös siellä. Toki hyvä olla muutamia välineitä niin helpottaa tekemistä.

   Poista
 6. Paljon menee aikaa kuorien kovettumiseen? Ja ihanko huoneenlämmössä kovetat kuoret?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavampi olis keskustella jos tietäis kenen kans kirjoittaa. Anonyymisti kirjoitetut kommentit eivät ole mieleeni.

   Poista
 7. Hei, kiitos ihanasta ohjeesta :) Tällainen ohje taisi olla myös vanhassa blogissasi, siellä sen olen joskus muistaakseni bongannut. Mutta millaista on tuo vadelmapyre? Myydäänkö tavallisessa ruokakaupassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun anteeksi, nyt vinksahti joku päässäni, näköjään oletkin kirjoitellut tätä samaa blogia jo useamman vuoden... En tiedä olenko sitten jonkun muun blogissa nähnyt vastaavan ohjeen tai sitten sinulla on ollut aiemminkin täällä vastaava ohje? :P

   Poista
  2. Kyllä, tämä sama ohje oli minun Vuodatuksen blogissa aiemmin. :)Siirtelen sieltä niitä pikku hiljaa tänne kun sieltä kuvat hävisivät.
   Vadelmapyretta /-sosetta myydään ihan ruokakaupoissa. Yleensä ovat siellä missä on hilloja, marmeladeja tms.

   Poista
 8. EBE KIRJOITTI 12.02.2011 - 22:33
  Täällä heti vapaaehtoinen suklaamaistelija, nam nam namskista!! Voi kun joskus jaksaisi vielä tähänkin hommaan perehtyä. Nämä näyttävät kerrassaan suloisilta ja makoisilta :D

  NAMINAMI KIRJOITTI 13.02.2011 - 07:31
  Jos sitä uskaltais vielä sen kolmannen kerran kokeilla temperointia. En tajua miksei se ole onnistunut vaikka olen noudattanut ohjeita pilkulleen... Toi täyte meinaan houkuttelee. Saisko siitä jotenkin vadelma-jogurttitäytteen? Mun lemppari on meinaan Maraboun vadelma-jogurtti -suklaa. Jospa kolmas kerta toden sanois.

  PIIPA KIRJOITTI 13.02.2011 - 08:30
  Siis tosi herkullisen näköisiä !!!

  PINKKIS KIRJOITTI 13.02.2011 - 08:46
  Pitäis kyllä itsekkin terästäytyä, niellä ylpeys ja satsata noihin oikeisiin muotteihin, mulla vaan hinta kirvelee tosi paljon näiden kanssa, kun en tiedä paljonko konvehteja tulisi sitten loppujen lopuksi tehtyä, mulla kun pyörii jaloissa kaksi liiankin innokasta koemaistajaa, ja se aina verottaa tekemistä jonkin verran ;) Mutta kauniita, kauniita nämä sinun konvehdit jälleen kerran <3

  EEVA KIRJOITTI 13.02.2011 - 12:30
  Kiitos paljon seikkaperäisestä ohjeesta, tarkoitus olisi kokeilla tuollaisten tekemistä tässä lähiaikoina, ohjeestasi on varmasti paljon apua!

  NAKSUTIN KIRJOITTI 13.02.2011 - 15:58
  Tätä voisi kutsua enemmin suklaalla leikkimiseksi...

  VastaaPoista
 9. MAARIT KIRJOITTI 13.02.2011 - 16:43
  Kauniita ja herkullisen näköisiä konvehteja!

  TINUSKI KIRJOITTI 13.02.2011 - 22:17
  Ihanan yksityiskohtaiset ja tarkat kuvaukset. Kyllä tekisi mieli maistaa tuollaisia konvehteja, näyttävät niiiiiiiiiin herkulta. Kukapa voisi vastustaa suklaata, varsinkin itse tehtyä?
  Oikein ihanaa ystävänpäivää!!

  RAISA KIRJOITTI 14.02.2011 - 08:40
  Kuulostaapa herkulliselta!! Kiitos perusteellisesta ohjeesta!!

  TIINA/TASTYCAKE KIRJOITTI 14.02.2011 - 09:21
  Hyvää ystävänpäivää! Aivan mielettömän kauniita konvehteja ja varmasti myös maukkaita:) Itsekin haaveena olisi perehtyä kunnolla konvehtien valmistamiseen, mutta kummasti nuo kolme pikku-apuria vaikeuttavat tarkkuutta vaativia hommia;)

  MARITTA KIRJOITTI 14.02.2011 - 13:01
  Tosi hyvä selostus ja kuvat. Varsinkin tuo 4. kuva ylhäältäpäin, missä suklaa valuu pöydälle, on hyvin onnistunut ilman apukäsiä.

  HELEEN KIRJOITTI 14.02.2011 - 18:47
  Kiitos ohjeesta ja minusta kuvat ovat upeita, kertovat juuri tarpeellisen! Täyte vaikuttaa ihanalta! Onko silikonimuoteista mihinkään, niitä löytyisi kotoa. Kerran temperoin ja luulin onnistuneeni, suklaa oli kauniin kiiltävää, mutta muutaman päivän kuluttua osa halkeili ikävästi.

  *JAPPE* KIRJOITTI 15.02.2011 - 07:56
  nam,nam :P

  KERMARUUSU KIRJOITTI 15.02.2011 - 20:15
  Ebe,suosittelen joskus perehtymään tähänkin, jos vain aikaa ja innostusta riittää. Tämä on ihan kivaa! ;)
  Naminami, millaisia suklaistasi on tullut, jos olet temperoinut suklaan ohjeen mukaan? Mutta sen voin sanoa, että temperointi ei todellakaan ole mikään yksinkertainen juttu. Se on minulle myös joka kerta haastavaa. Vadelma-jogurttitäyte kuulostaa hyvältä, täytyy laittaa ohje hautumaan, jospa joskus kokeilisin tehdä sellaista.
  Piipa, kiitos!
  Pinkkis,kiitos! :) kyllähän nämä muotit maksaa, mutta on ne kyllä sitten melkein ikuisia jos vaan muistaa säilyttää hyvin, etteivät naarmuunnu. Mutta vaikka minullakin on niitä jo muutamia niin silti haluaa ostaa jonkin uuden muotin kun se näyttää niin kivalta. :) Toivottavasti sulla joskus löytyy sellainen rako että pääset sukeltamaan suklaan ihmeelliseen maailmaan!
  Eeva, toivottavasti saat tästä apua omaan suklaankäsittelyyn!
  Naksutin, tämä on minulle suklaan käsittelyä. Suklaa on haastava raaka-aine.
  Tinuski, kiitos! niin, kuka voisi vastustaa suklaata. On se vaan niin monipuolinen raaka-aine.
  Heleen, kyllähän silikonimuoteilla voi tehdä kotioloissa konvehteja mutta silloin niihin ei saa kiiltävää pintaa eikä myöskään niin ohutta kuorta mitä kovamuovisella muotilla. Silikonista muottia ei pysty samallailla kopauttelemaan pöytää vasten. Suklaa on kyllä niin "julma" raaka-aine että se kyllä heti näyttää jos jokin on mennyt väärin. Toisaalta hyvä, toisaalta ei. :)
  Jappe, täällä vielä olis!! ;)
  Kiitos myös muillekin kommenteista!

  VastaaPoista
 10. EVELIINA/LEIVINLIINA KIRJOITTI 18.02.2011 - 00:33
  Hyvä ja hieno ohje!

  MARSIPAANIPERHONEN KIRJOITTI 21.02.2011 - 12:47
  Oi kiitos tästä tarkasta, kuvitetusta ohjeesta! Tuli heti kova into päästä kokeilemaan taas konvehtien tekemistä! :) Temperointi on mulla kerran onnistunut "vahingossa" mutta en ole sitä jaksanut enää edes kokeilla vaan säilyttänyt suosiolla konvehdit jääkaapissa tarjoiluun saakka.. Tästä ohjeesta motivoituneena taidan ensi kerralla kokeilla temperointia uudemman kerran jos vaikka onnistuisi. :)

  HELEEN KIRJOITTI 22.02.2011 - 08:39
  Kiitos vastauksesta. Mikä silikonimuotissa aiheuttaa sen, että pinnasta ei tule kiiltävä?

  SEIJA KIRJOITTI 23.02.2011 - 12:03
  Kiitos tarkasta ohjeesta, sen avulla aion uskaltautua kokeilemaan. Kerrotko, mistä olet tuon muotin ostanut, malli on tosi kiva. Mukavaa kevättä!

  KERMARUUSU KIRJOITTI 23.02.2011 - 13:22
  Heleen, kovamuovi antaa suklaalle kiillon (tietysti oikea temperointi on se ykkösjuttu kiiltoon).
  Seija, kiva että ohjeesta on apua omille kokeiluille. Oman muotin olen ostanut Helsingista Chez Marius- keittiötarvikeliikkestä. Mukavaa kevättä myös sinulle!

  SEIJA KIRJOITTI 23.02.2011 - 18:14
  Kiitos tiedosta, suuntaanpa joku päivä töiden jälkeen askeleeni sitten Chez Mariukseen.

  RAIJA KIRJOITTI 30.03.2011 - 08:35
  Ihanan näköisiä!Olen sinun ohjeilla tehnyt aikaisemmin ja onnistuneet mukavasti,kiitos.Tästä täytteestä sen verran kysyisin että miksi se pitää kiehauttaa? Parantaako säilyvyyttä? Voiko tärkkelyssiirapin korvata esim hunajalla?

  KERMARUUSU KIRJOITTI 05.04.2011 - 21:02
  Raija, kiitos! Kiva kuulla että ohje on ollut hyvä. Ilman kiehautusta täytteeseen ei tule haluttua koostumusta. Se myös parantaa säilyvyyttä.

  RAIJA KIRJOITTI 25.04.2011 - 08:32
  Kiitos vastauksesta.Tarvikkeet valmiina eli konvehtien valmistus alkaa.

  ONNELI KIRJOITTI 25.05.2011 - 20:35
  Ihanaa kun jaksat panostaa tarkkoihin ohjeistuksiin! Tuli heti houkutus tehdä taas konvehteja, sain taas pari uutta vinkkiä tästä! Ja hyvä tietää, mistä noita kovamuovisia muotteja saa. Asun nykyään Helsingissä eli täytyy käydä katsastamassa mainitsemasi kauppa! Tuo täyte vaikuttaa todella hyvältä!!

  KERMARUUSU KIRJOITTI 29.05.2011 - 20:59
  Onneli, kiitos palautteesta! Kyseisessä liikkeesä on hyvä valikoima muotteja ja hinta on siellä kaupassa kohdallaan.Toivotan suklaisia hetkiä! :)

  ELLI KIRJOITTI 15.07.2011 - 10:32
  sain sitte päähäni alkaa tehä konfehteja ja heti löyty blogi josta löytyy tarkka ohje. en oo ikinä ees temreroinu mut nytpä pääsen kokeilemaa... oon enemmä pullaleipuri mut konfehdit vaan kuulostaa niin hienolta :) ikää löytyy vasta 14-vuotta että kyllä sitä harjotella ehtii!

  KERMARUUSU KIRJOITTI 31.07.2011 - 15:56
  Elli, hienoa, jos kokeilet konvehtien valmistusta. Näiden valmistus ei ole sieltä helpoimmasta päästä mutta kun tekee useamman kerran niin joka kerta oppii jotain uutta ja saa varmuutta valmistukseen. Tule sitten kertomaan miten valmistus onnistui.

  VastaaPoista
 11. LAURA KIRJOITTI 03.08.2011 - 15:59
  kauanko säilyy tuollainen täyte, johon on käytetty kermaa? :)

  KERMARUUSU KIRJOITTI 05.08.2011 - 22:06
  Laura, ei ne ole viikkoa kauempaa säilynyt kun ovat jo sitä ennen syöty. ;) Reilu viikon säilyvät ainakin hyvinä. Riippuu paljon siitä mitä muuta täyte sisältää.

  PIA KIRJOITTI 24.08.2011 - 17:01
  Aivan upean näköisiä konvehteja! Haluaisin itse kokeilla ja kysyisinkin mistä saisi ostettua tuohon vadelmaganachetäytteeseen vadelmapyrettä,tärkkelysiirappia ja krokanttia?

  KERMARUUSU KIRJOITTI 25.08.2011 - 21:09
  Pia, vadelmapyrettä myydään isoimmissa marketeissa. Ovat Valion purkkeja, löytyy kaupan hillohyllystä. :)
  Tärkkelyssiirappia taitaa myydä vain leivontatarvikeliikkeet. Krokantista en osaa sanoa että mistä sitä voisi saada, muuta kuin tukusta.

  SISTERSEPTEMBER KIRJOITTI 24.10.2011 - 18:35
  Hei! Mistä tuollaisia lämpömittareita saa ostettua?

  KERMARUUSU KIRJOITTI 26.10.2011 - 20:43
  Lämpömittarin olen ostanut muistaakseni Clash Ohlsonilta. Mutta samanlaisia mittareita saa melkein mistä vain. Myydään muistaakseni lihalämpömittarina.

  EIJA JA JANI KIRJOITTI 05.11.2011 - 18:21
  Hei! Mistä olet tilannut käyttämäsi muotit? Haluaisimme samankaltaisia muotteja koti käyttöön. =)

  KERMARUUSU KIRJOITTI 05.11.2011 - 22:01
  Eija ja Jani, omat muottini olen ostanut Helsingistä, Chez Mariuksesta, keittiötarvikeliikkeestä. Siellä on ihan mukava valikoima muotteja myytävänä.

  VEERA KIRJOITTI 26.11.2011 - 12:22
  Voiko tuon tärkkelyssiirapin korvata jollain muulla esimerkiksi tummalla siirapilla?

  KERMARUUSU KIRJOITTI 27.11.2011 - 15:10
  Veera, tärkkelyssiirapin tilalla voi käyttää hunajaa tai sen voi hyvin jättää myös pois.

  LOTTA KIRJOITTI 02.12.2011 - 14:49
  Nää on niin nättejä konvehteja! Mun vadelmatäytteet ei vaan ota onnistuakseen, maku on ok mutta väri (joka noissa konvehdeissa on niin nätti!) ei houkuttele syömään, silleen likasen väristä jotenkin. Minkälaista valkoista suklaata käytät? Tuli nimittäin mieleen koittaa "valkoisempaa" valkoista suklaata kun tämä mitä käytän on aika kellertävää ja siksi (kai, ehkä, luulisin) värjää täytteen.

  KERMARUUSU KIRJOITTI 02.12.2011 - 18:02
  Lotta, täytteen väri tulee pyreestä, joten eri pyrelaadut vaikuttavat myös väriin. Toinen pyre voi olla eri väristä mitä toinen vaikka olisivatkin kumpikin vadelmaa. Nyt en muista mitä valkosuklaata käytin näissä mutta yks hyvä on Lidlissä myytävä valkosuklaa. Jos täytteesi väri on mielestäsi huono, laita tippa elintarvikeväriä niin saat punaisempaa täytettä.

  ELINA KIRJOITTI 16.12.2011 - 07:26
  Kuinka paljon suklaata tarvitsee 30 konvehtiin?

  KERMARUUSU KIRJOITTI 16.12.2011 - 13:15
  Elina, muottien koko vaikuttaa suklaan määrään mutta tähän kuvassa olevaan muottilevyyn olen käyttänyt suklaata 400g, jolla tulee 40 konvehtia.

  VastaaPoista
 12. Kivasti olet jaksanut kirjoittaa perusteellisen ohjeen, kiitos siitä. Itse olen konvehteja valmistanut valmiista kuorista tai valmiiksi temperoidusta "suklaasta", mutta se on kyllä aika kauhean makuista oikeaan suklaaseen verrattuna. Tuo temperointi on niin pirullista hommaa, että ei jaksa edes enää yrittää, koska on lähes satavarmaa, ettei se onnistu :DD
  Belgolade on mainiota suklaata ja kuulemma Valrhona, mutta sen saanti se vasta vaikeaa onkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Leivontasuklaassa ja aidossa suklaassa on kyllä selkeä ero maussa. Leivontasuklaa ei edes tuoksu suklaalla saatikka maistu.
   Suosittelen kokeilemaan temperointia. Harjoitus tekee mestarin! :)
   Juu, Valrhona on myös hyvää suklaata. Tukusta näitä saa, aika hyvällä hinnalla...

   Poista
 13. Nami, nämä on hyviä! Käytin Bonnen vadelmasosetta ja siitä ei kyllä tullut noin kauniin väristä täytettä, mutta maku oli taivaallinen. Sisarukset saavatkin joululahjaksi konvehteja (ei mitään stressiä, en uskalla niitä säilyvyyden takia ennen ensi viikonloppua tehdä...). Olisi kuitenkin kiva, jos olisi paria eri sorttia ja jotenkin sitruunatäyte kuulostaisi kutsuvalta. Olisiko sinulla mitään valmista sitrustäytteen ohjetta? En nopeasti googlettamalla löytänyt mitään suoraan sopivalta kuulostavaa. Kiitos, kun olet jaksanut näin seikkaperäiset ohjeet kokemattomille suklaankäsittelijöille kirjoittaa ja mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 14. Kiitos perusteellisesta postauksesta! Tein suklaamunia tänä vuonna ja hetki meni ennen kun muistista löytyi kuorten tekemisen salat. Vinkkinä muille: Tehtiin myös lasten kanssa munia wiltonin candymelts napeista. tuli kiiltävät kuoret, eikä tarvinnut lasten kanssa ressata temperoinnista. Toki suklaa on suklaata, eikä sitä päihitä tällaoset "muklaat" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että ohjeesta oli apua.
   Niin...candymelts napeista voi tehdä mutta se on tosiaanki sitä "muklaata"... ;)

   Poista
 15. Tähänpä on hyvä esittää kysymyksiä, toivon vain peukut pystyssä nopeata vastausta. Säilyykö konvehdit miten kauan jos täytteenä käyttää kinuskia, ganachea tai mitä tahansa muuta kuin suklaata? Huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Suunnittelen lahjapaketin kasaamista viikonlopuksi, olisi hyvä tietää vienkö rasian omasta jääkaapista saajan jääkaappiin vai uskaltaako sen pitää huoneenlämmössä. Kiitos avusta jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konvehdit säilyvät hyvänä viikosta kahteen. Jos täytteenä on esim. jotain marjaa niin silloin vähemään aikaa. Mutta jos esim. kinuskia niin silloin pidempään. Konvehdit säilytetään aina huoneenlämmössä, tai niille pitäisi olla vähän matalempi lämpötila eli alle huoneenlämmön mutta ei jääkaapissa säilytystä. Jääkaapissa suklaan kaakaovoi nousee pintaan, jolloin konvehdin pintaan tulee harmaa pinta.

   Poista
  2. Pakko kommentoida, että opiskelen tässä kondiittoriksi ja meillä ainakin on opetettu että säilytetään jääkaapissa, koska huoneenlämmössä menevät veltoiksi (tuntee, ei huomaa ulkonäöstä). Ja säilytetään siellä jääkaapissa, eikä ole kaakaovoit noussut pintaan.

   Poista
 16. Tiedätkö mihin kuuluu käyttää kolmipiikkistä suklaa haarukkaa ja spiraalimaista suklaa lusikkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä käytetään suklaaseen dippaamiseen. Jos tekee konvehteja, joita ei tehdä tällaisella muotilla vaan tavallaan ensin tehdä täyte (esim.tryffelipallo), joka sitte dipataan vielä suklaaseen.

   Poista
 17. Moi! Onko tuo suolaton voi pakollinen? Itse tarvitsisin vain puolet tuosta täytteestä joten suolattoman voin ostaminen 10gramman takia tuntuu turhalta.. Voiko sen korvata normisuolaisella voilla tai jättää kokonaan pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit korvata sen normisuolaisella voilla. Voi tuo rakennetta täytteeseen. Hätätilanteessa onnistuu ilman voitakin. ;)

   Poista
 18. Oletko mistä hankkinut tämän kovakuorisen muotin kun itselläni on vain näitä silikoonisia mutta haluaisin niistä kiiltävämpiä juuri?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muotteja olen ostanut useammasta paikasta mutta ainakin Chez Marius on myynyt näitä kovamuovisia muotteja.

   Poista
 19. Olen aina ajatellut että konvehtien tekeminen vaatii paljon, mutta kun näin kirjoituksesi kohta kohdalta tuli luottavaisempi mieli itselle.
  Opiskelen leipuri-kondiittoriksi ja meillä on nyt kun joulu tulee lähemmäksi konvehtien ja makeisten valmistusta.
  Sellainen tuli mieleen että käsitteletkö muottia ennen kuin valat suklaasta kuoren? Kuten esim. vuoka sprayta yms. Onko kotikeittiössä hyvä myös olla marmoripintaa jossain muodossa (jos nyt ajatellaan ettei temperoi suklaata)?
  Kiitos vastauksistasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla että ohjeeni selvensivät käsitystä konvehtien teosta. :)
   Aivan aluksi muotti puhdistetaan kunnolla ja "kiillotetaan" pehmeällä pyyhkeellä tms. Jos muotti on likainen niin silloin suklaan pinnasta ei tule kiiltävä ja konvehdit jäävät myös muottiin kiinni. En käytä siis mitään vuokasprayta vaan puhdistus on ainoa mitä teen. Muottikolot voi värjätä elintarvikeväreillä, esim. ruiskumaalaamalla.
   Jos käytät aitoa suklaata (suosittelen käyttämään jos haluaa tehdä hyviä konvehteja) niin silloin temperointi on ehdoton välivaihe konvehtien teossa. Marmoripinta helpottaa temperointia, joten siksi se itseltänikin löytyy kotoa.

   Poista
 20. Hei. Mistä saisi tilattua noita kunnon konvehtimuotteja

  VastaaPoista
 21. Heippa! Kysyisin temperoinnista: Haittaako, jos ensimmäisessä suklaansulatusvaiheessa lämpötila nousee yli tavoitelämpötilan (esim. tummassa suklaassa yli 48-52)? Mitä tehdä tällaisessa tilanteessa? Lisäksi kysyisin, että miten suosittelisit tekemään temperoinnin, jos kivitasoa ei ole käytettävissä (eikä myöskään esim. tiskipöytää)? Voiko jäähdytettävän osan jäähdyttää esim. kylmässä vesihauteessa?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!