Mustikkapiirakkajäätelö


Uusia jäätelökokeiluja olen taas tehnyt. Kerran nettiä selatessa törmäsin mustikkapiirakkajäätelöreseptiin. En laittanut silloin reseptiä muistiin, joten siinä kävi sitten niin että kadotin sen kokonaan, ei auttanut vaikka kuinka googlea käytin apuna. Nyt täytyi sitten kehitellä oma resepti. 

Käytin tähän jäätelöön pakastemustikoita. Ystäväni oli tehnyt myös mustikoista jäätelöä, hän oli keittänyt mustikkakompotin, sekin sopi hyvin. Tästä jäätelöstä ei tullut liian makea.

Jäätelön valmistus kannattaa aloittaa muruseoksen paistamisesta. Muruseoksen on hyvä antaa kunnolla jäähtyä, jotta rapeus säilyy. 


Jäätelön perusohje

6 dl kermaa
1 prk kondensoitua maitoa (ei karamellisoitua)
½ dl glukoosisiirappia

Mustikkapiirakkajäätelö:

 Muruseos
25g voita
½ dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja

2½ dl mustikoita

**********

Mansikka-dajmjäätelö
100g dajm- suklaata
2 dl mansikoita pilkottuna

Muruseoksen valmistus. Kuutioi voi kulhoon, lisää sokeri ja vehnäjauho. Nypi murumaiseksi. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä seos aika ohueksi kerrokseksi. Paista 200 asteessa n. 10 min. Kannattaa seurata paistoa ettei muruseos pääse palamaan. Paistoaika riippuu siitä kuinka ohut kerros muruseosta on. Kun pinta on saanut vähän ruskeaa väriä, ota pelti pois uunista. Anna jäähtyä. Leikkaa veitsellä pieniksi paloiksi.
 
Jäätelön valmistus. Laita kulhoon kerma, kondensoitu maito ja glukoosisiirappi. Vatkaa vaahdoksi. Jos haluat tehdä kahta eri makuista jäätelöä, jaa massa kahteen kulhoon. Sekoita varovasti vaahdon sekaan mustikat ja muruseos ja toiseen kulhoon rouhittua suklaata ja mansikan paloja. Kaada jätskimassa pakastuksen kestävään astiaan ja laita pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.





Mansikka-dajm jäätelö



Keskikesän juhlaa, juhannusta, saimme viettää viime viikolla. Juhannuksen aika meni ystävien seurassa. Aattona kävimme katsomassa kokkoa, josta tallentui muutama kuva.





Kommentit

  1. Näitä molempia on tehtävä, ehdottomasti. Mustikasta tuli juhannuksena uusi jäätelösuosikki ja olen satavarma että mansikkainenkin uppoaa hyvin. Kiitos tuosta muruseoksen valmistusohjeesta, toimii varmasti paremmin kuin mun pelkästään sekoitettu versio. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumpikin maistuivat, vaikka se mustikkakompotti olisi kyllä hyvin sopinut tuohon jäätelöön. Sitä kokeilen vielä joku toinen kerta. Muruseoksesta tuli ainakin rapsakka. ;)

      Poista
  2. Kumpikin jätskiversio kuulostaa oikein herkulta!

    VastaaPoista
  3. Heips! Käykö kermaksi myös Flora Vispi 20% vai tuleeko paras oikeasta kermasta?

    Katriina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se Flora Vispi käy myös, se on tietenkin makuasia että mistä tykkää. :)

      Poista
  4. Onpa kesäisiä herkkuja - nami :) Osaatko muuten ammattilaisena sanoa, mitä täytyisi tehdä toisin, kun moussekakkuni ei hyydy. Ohjeen mukaan teen. Mousseen tulee munan keltuaisia ja sokeria vaahdotettuna, johon lisätään jäiset/kylmät soseutetut marjat, kuumaan vesitilkkaan liotetut liivatteet (6 kpl) sekä purkki kermaviiliä sekä vispikermaa vaahdotettuna? Toinen kokeilu jo menossa, eikä onnistu. Kiitos etukäteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kyllä vähän vaikea sanoa suorilta että miksi kakku ei hyydy. Jos tietäisin raaka-aineiden määrät niin silloin voisi helpommin sanoa.

      Poista
  5. Uskomattoman taidokkaasti tehtyjä leivonnaisia ja herkkuja. Jään seuraamaan lukijana blogiasi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli! Kiva että tulit vierailemaan ja tervetuloa lukijaksi. :)

      Poista
  6. Kokeilin tuolla jäätelön reseptillä daim ja polka-rouhe jäätelöitä. Tuli muuten aivan super herkullista! Ja helppoa! Kiitos kivasta blogista. Olet tosi taitava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulosta herkulliselta daim ja polka, varmasti maistuvat. Kiitos kommentista!

      Poista
  7. Minä olen tehnyt jätskin ihan erilaisella ohjeella, mutta seuraavalla kerralla menee tämä sun ohje kokeiluun! Näyttää ja kuullostaa herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätskiohjeita löytyy kyllä monenlaisia, tämä on kyllä varmaan yksi helpoimmista. :) Oli kiva tavata! :)

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Vastaukset
    1. Nämä jätskit ovat kyllä maistuneet vähän liian hyvin. ;)

      Poista
  10. Tutustumassa blogiisi. Huikeita ohjeita ja mukava oli tavata! Postaillaan! -Ride-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva että tulit käymään blogissani. Oli kiva saada tapaamisesta uusia "blogituttuja! :)

      Poista
  11. Kyselenpä vielä jäätelön leikkautuvuudesta, saatko vielä seuraavana päivänä pyöriteltyä hyvin palloiksi? Kokeilin silloin sitä raparperiversiota, mutta sitä oli pakko ensin lämmittää hetki mikrossa jotta siitä sai palasia. Nyt kokeilin uudelleen, jätin puolet vaniljaiseksi ja puoleen lisäsin tuoreita mansikan paloja. Sitä mansikkaista versiota ei saanut ilman mikrotusta leikattua, mutta vaniljaisesta sen sijaan sai hyvinkin pyöriteltyä palloja.. Keksitkö mistä moinen voisi johtua? Kyllähän molemmat hyviä olivat ja syödyksi kuitenkin tulivat.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otan jäätelöpaketin huoneenlämpöön ennen kuin laitan sen tarjolle, näin jäätelö pehmenee ja silloin siitä saa tehtyä palloja. Kaupasta ostetutki jäätelöt voivat olla niin jäisiä että niistä ei saa heti palloja pyöriteltyä.
      Yksi syy siihen että jäätelö kovettuu on nesteen lisääminen jäätelömassaan, esim. raparperissa. Vesi jäätyy ja silloin siitä tulee kovaa.
      Mutta onneksi nämä ei makuun vaikuta, maltetaan vaan hetken aikaa sulaa pöydällä. :)

      Poista
  12. Juuri tällaista mustikkapiirakkajäätelön ohjetta kaipailin - ihanaa, että löysin tämän! :) Mitä arvelet, kun haluan tehdä pelkästään mustikkapiirakkajäätelöä, niin kannattaisiko muruseoksen ja mustikoiden määrä tuplata?

    VastaaPoista
  13. Jatkan vielä edelliseen, että tein tosiaan "mustikkapiirakan" tuplana. Siitä ei kuitenkaan juuri ollut hyötyä, koska kaikki mustikat ja piirakanpalaset vajosivat pakastettaessa ison muovirasian pohjaan. :( Olisiko sinulla vinkkejä, miten "sattumat" saisi pysymään tasaisesti jäätelömassassa vielä pakastamisvaiheessakin? Mustikkapiirakan makuinen jäätelö oli joka tapauksessa sen verran hyvää, että aion tehdä sitä toistekin. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leenukka, pahoittelut että en heti vastannut kysymykseksi. Kokeileppa seuraavalla kerralla sekoittaa vaikka osa (puolet) "piirakasta" jäätelömassaan ja loput laitat kerroksittain. Jos tällä tavalla laitettuna sattumat eivät valuisi pohjalle.
      Kiva että tykkäsit ohjeesta! :)

      Poista
  14. Eipä se mitään - ei sitä aina kaikkeen ehdi heti vastaamaan. :) Jäätelö toimi kyllä noinkin ihan hyvin, kun kauhoin jäätelökauhalla varovasti vuorotellen pinnalta ja vähän pintaa syvemmältä. :)

    Kiitos kuitenkin vinkistä, pitääpä koittaa ensi kerralla tuota konstia. Voisin ehkä myös kokeilla survoa mustikat tai tehdä niistä jonkinlaisen soseen / hillon. Mietin kyllä sitäkin, että laitoin (pakaste)mustikat massan aivan jäisinä - tuoreina ne eivät ehkä välttämättä olisi vajonneet niin helposti. Kokeilemallahan kaikki selviää, ja onpa ainakin hyvä syy tehdä samaa jäätelöä uudelleen! :P

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!