Saaristolaisleipä


Tällä viikolla on vietetty leipäviikkoa. Tämä saaristolaisleipä on ollut jo pitkään kokeiltavien listalla, joten nyt sain sitä sitten kokeiltua. Itse en ole oikein koskaan tykännyt makeasta leivästä esim. joululimpusta. Saaristolaisleivästä olen alkanut ajan mittaan tykkäämään. Ja tällä ohjeella tehtynä leivästä ei tule edes kovin makeaa. 

Saaristolaisleivän tekemiseen täytyy varata useampi tunti aikaa. Itse taikinana tekemiseen ei mene kauan aikaa mutta kohotus ja paisto vievät useamman tunnin. 

½ l piimää
3/4 pkt hiivaa (37,5g)
1½ dl tummaa siirappia
1½ dl ruisleseitä
1½ dl ruisjauhoja
1½ dl kaljamaltaita
5 dl vehnäjauhoja
½ rkl suolaa

Voiteluun 
1 rkl siirappia
3 rkl vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva ja lisää muuta aineet. Anna taikinan kohota liinan alla 1½ tuntia.
Kaada taikina 1½ litran leipävuokaan. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa n. 2 tuntia. Valele leivän pinta siirappivedellä kun leipä on kypsynyt n. 1½ tuntia.


Leipä on parhaimmillaan pari kolme päivää valmistuspäivästä.





Kommentit

  1. Miten herkullinen saaristolaisleipä!
    Rakastan sitä, mutta täällä se on harvinaista herkkua!
    Kauniit kuvat!

    Kaunista syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykästyin itsekin tähän kovasti, tulee varmasti tehtyä uudelleen.
      Kiitos palautteesta ja ihanaa syksyä sinullekin!

      Poista
  2. Äitini oli ostanut sellaisia 'sekoita vesi ja hiiva ' -tyylisiä saaristolaisleipävärkkejä Halpa- Hallista. Pahvivuokakin oli mukana. Ja oli hyvää leipää, maistuvaista. Ei vaan ole oikein lasten mieleen. Joutuisin yksin syömään koko leivän, jos tekisin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän onkin helpon kuuloista leivän tekoa mutta eipä se haittaa jos se maistuukin vielä hyvältä. :)

      Poista
  3. Namnam! Itsetehty leipä on niin herkullista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kotona tehty leipä maistuu aina yhtä hyvälle. :)

      Poista
  4. Itse oon ihan hurahtanut tähän, ja tehnyt monta kertaa ja vaihdellut nestepohjia (omenamehu, appelsiinimehu, piimä, olut), näistä täysin 100 % tuorepuristettuun omenamehuun tehty on ollut suosikki. Ihanan helppo leipä, ja tulee niin hyvää. Näyttää hyvältä sinun tekemäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, helppoa tämän leivän tekeminen tosiaan on. Itsekin söin kerran sellaista saaristolaisleipää joka oli tehty appelsiinimehuun. Täytyisikin seuraavalla kerralla kokeilla vaihtaa piimän tilalle jotain muuta.

      Poista
  5. Saaristolaisleipään ihastuin kerran sitä maistettuani. Tulee aina silloin tällöin leivottua, kun kaipaa vaihtelua. Maistuu kylmäsavulohen kanssa. Olen kokeillut myös siitä valmispakkausta, ihan toimiva juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmäsavulohen kanssa tämä leipä onkin herkkua. Täytyisikin joskus kokeilla niitä valmispakkauksia kun en ole testannut niitä koskaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!