Ruisleipä omalla juurella


Lapsuus, tuoreet rieskat ja ruisleivät. Lauantaipäivisin kotonani lämmitettiin leivinuunia. Puinen taikinatiinu nostettiin esille, ruisjuuri otettiin hyvissä ajoin pakastimesta sulamaan, siitä tehtäisiin taas ruisleipää. Niin herkullisia muistoja kotoa. Pitkään olen halunnut tehdä omassa kodissani samanlaista leipää, mitä silloin lapsuudessa olen saanut syödä. Olen kokeillutkin mutta niissä olen käyttänyt aina hiivaa. Se ei ole samanlaista leipää. Sitten olen ajatellut että en saa tehtyä sellaista leipää sähköuunilla. Onneksi olin väärässä.

Eilen kun nostin nämä leivät uunista, hyvä että ei kyynel vierähtänyt silmään. Siis minä sain tehtyä sellaista ruisleipää mitä olen saanut lapsuuden syödä. Minä onnistuin! Minä onnistuin tekemään ruisjuuren, joka toimii! Leivät repeili kauniisti ja ne olivat kypsiä. Ai että, olin niin tyytyväinen.

Tein näistä tarkoitusella pieniä limppua ja vähän pitkulaisen muotoisia. Yhden hengen taloudessa ei kulu kovin isoa leipä.

Olen tehnyt juuren Leipäpajan Youtube-videoiden avulla. En edes yritä tässä alkaa selittämään juuren valmistamista. Leipäpajan Eliisa on tehnyt todella hyvät videot, joita seuraamalla on helppo tehdä juuri. 

Olin jo kerran aikasemmin käyttänyt tätä juurta ruispalojen tekemiseen. Silloin käytin leivissä vain ruisjauhoja. Se maku ei muistuttanut täysin sitä lapsuuden ruisleipää. Kysyin sitten äidiltä, mitä jauhoja silloin käyttivät. Sain kuulla että jauhoina käyttivät ruissihtijauhoa ja vähän myös hiivaleipäjauhoja. Ruissihtijauhoa ei kuulemma enää myydä, ostinkin sitten hienoa ruisjauhoa. Se pieni hiivaleipäjauhon lisäys teki mausta sen tutun maun. 


Raskin valmistus, edellisenä iltana

80g taikinajuurta
1l vettä
350g ruisjauhoja

Sekoita aineet hyvin keskenään. Peitä kulho liinalla ja anna olla lämpimässä, vedottomassa paikassa 8-14 tuntia.

Leivontapäivän aamuna

300g ruisjauhoja

Sekoita jauhot hyvin sekaan, anna kohota lämpimässä, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi. Juuren aktiivisuudesta riippuen 2-4 tuntia.

Taikinan alustus ja leivonta

400g ruisjauhoja
100g hiivaleipäjauhoa
2 rkl suolaa

Sekoita suola ja jauhot taikinaan huolellisesti. Tee taikinan päälle risti, laita peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan n.2 tunniksi. Kun risti on hävinnyt pinnasta, leivät voi alkaa leipomaan. Pyörittele taikinasta limppuja. Peitä limput liinalla ja anna kohota vähintään tunnin ajan. Kun pinta on kauniisti repeilly, leivät ovat valmiina paistoon.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Anna paistua 15 minuuttia, laske lämpö 200 asteesee ja jatko paistoa n.45 minuuttia (leivän koosta riippuen). Leivät ovat kypsiä kun kopautat leivän pohjaa ja se kumisee.


Paistoin leivät pitsakiven päällä, joka muistuttaa enemmän arinauunin pohjaa mitä normaali pelti. Paisto onnistuu myös pellin päällä.

On onni, että olen saanut oppia kotoa leivän leivontaan. Me lapset saimme aina olla mukana leivontapäivissä. On eräänkin kerran kaulittu rieskoja ja pyöritelty ruisleipiä. Paras palkinto oli se kun sain leikata vielä kuumasta rieskasta tai ruisleivästä palan. Päälle ei kaivannut mitään muuta kuin voita. <3 <3 <3Kommentit

 1. Sinulla hyvä ohje. Tämän mukaan voisin kokeilla tehdä ruislimppuja. Tein juuret huhtikuun lopulla, mutta en ole vielä leiponut mitään ruisjuurella, vaalealla kylläkin.
  Tuula

  VastaaPoista
 2. Näyttää niin herkulliselta! Minä tein joskus vuosia sitten juuren ja useamman kerran ruisleipää. Jossain vaiheessa pakastin oli päässyt sulamaan ja ruisjuuri meni pilalle.. Uutta en ole saanut tehtyä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi, juuri meni pakastimen sulamisonnettomuudessa. Laitappa uusi juuri tulemaan, se juuri leipä on vaan niin hyvää. :)

   Poista
 3. Minulla on samanlaisia muistoja lapsuuden ruisleivistä. Leipomiseen meni melkein koko päivä, mutta tuloksena olikin lähes 20 ruisleipää. Itsekin leivon leivinuunissa ruisleipiä joskus, mutta aivan liian harvoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania muistoja lapsuudesta. <3 Meilläkin leivottiin aina koko päivä, kerralla enempi leipää.

   Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!