Punajuurigalette


Tämä niin tuttu ja hyvän makuinen juures, punajuuri, miksi se onkin niin harvoin ostoslistallani. Jos joskus olen punajuurta ostanut niin se on tainnut päätyä lindströminpihveihin. Nyt melkein asiasta tehden lähdin ostamaan punajuurta koska halusin kokeilla sitä piirakkaan.

 Muistatko kun tein kesällä mustikkagalettea? Silloin jo ajattelin että haluan tehdä samanlaisen piiraan suolaisella täytteellä. Näin monta kuukautta meni aikaa ennen kuin sain tehtyä. Galette on niin mukava tehdä, sen muotoilu ei ole yhtään tarkkaa hommaa, voi tehdä vähän sinne päin. Ihana rustiikkinen piirakka.



100g voita
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
½ tl suolaa
½ dl kylmää vettä

4 punajuurta (keskikokoista)
2 salottisipulia
1 rkl voita
½ rkl balsamiviinietikkaa
mustapippuria
½ tl yrttisuolaa
½ tl meiramia / käytä tuoretta jos on

2 rkl tuorejuustoa
100g feta- / salaattijuustoa

Laita kulhoon jauhot, suola ja kuutioitu voi. Nypi tasaiseksi. Lisää kylmä vesi. Kääri taikinapala kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi.

Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi. Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuori kypsät punajuuret ja viipaloi tosi ohuiksi viipaleiksi, käytä esim. mandoliinia viipaloinnissa. 
Laita paistinpannulle voi, kuullota siinä sipuli. Lisää punajuuriviipaleet. Mausta pippurilla, yrttisuolalla, meiramilla ja balsamiviinietikalla.

Kauli taikina ohueksi, pyöreäksi levyksi. Levitä pohjalle tuorejuusto. Lisää punajuuritäyte, jätä reunalta tyhjäksi n. 5 cm. Käännä reunat täytteen päälle. Paista 200 asteessa n. 30 min.

Lisää paiston jälkeen päälle fetajuustoa ja vähän balsamicokastiketta.

Juuston voi laittaa täytteeksi jo ennen paistoa mutta silloin punajuuri värjää sitä punaiseksi.



Kommentit

  1. Kiva idea! Ostin juuri kaupasta ison pussillisen punajuuria ja niistä voisi kokeilla jotain tämän tyylistä. Punajuuri ja feta on kyllä ihana yhdistelmä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein yhdistetään punajuuri ja homejuusto mutta feta sopii myös vallan mainiosti punajuuren kanssa.

      Poista
    2. Eikäpäs unohdeta punajuurta ja vuohenjuustoa! Galette sopii kyllä mun käteen vaikka millä täytteellä!

      Poista
    3. Annan ääneni punajuurelle ja vuohenjuustolle <3

      Poista
    4. Nanna, täytyy kyllä alkaa enempi tekemään galettea suolaisella täytteellä.
      Alisa, niin sanovat että punajuuri ja vuohenjuustoa sopii hyvin yhteen...minä jätän aina vaan sen vuohenjuuston kauppaan, en opi tykkäämään sen mausta vaikka miten yritän. ;)

      Poista
  2. Suolaista galettea en ole vielä kokeillutkaan. Tässä on ihanat makuyhdistelmät. Sopis ihanasti vaikka pikkujoulujen tarjottavaksi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli ensimmäinen kerta kun tein suolaista galettea. Teen toisenkin kerran, pikkujouluihin oikein hyvä tarjottava.

      Poista
  3. Näyttääpä ihanalta tämä piirakka! Tein vasta suolaista piirakkaa punajuuresta itsekin, mutta raskaanaolevan ystävän vuoksi en siihen voinut fetaa yhdistää. Täytyy varmaan siis testata tätä versiota niin saan tuon fetankin mukaan :)

    VastaaPoista
  4. Raastan juustoja, punajuuria ja galetteja. Suolapala just mun mieleen :)

    VastaaPoista
  5. Minustakin galetteja on kiva leipoa kun muoto ei ole ihan niin justiinsa. Tehtiin joskus päiväkodissakin muksujen kanssa kasvisgaletet pikkuisina piirakoina niin että jokainen sai valita itse täytteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on piirakka vähän sinne päin eli just hyvä. Voi, lapset varmaan tykänneet kun ovat päässeet tekemään omaa piirakkaa. :)

      Poista
  6. Olen löytänyt punajuuret uudestaan kun olemme mehustaneet niitä raakana. Ihan taivaallisen hyvää mehua!!!

    VastaaPoista
  7. Tein juuri punajuuripiirakoita lehtitaikinaan. Kaveriksi vuohenjuustoa. Punajuuri on ihan lemppari, tämä kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!