Kristallipullat


Lauantaiaamu. Yöunet loppuu aamulla aikaisten. Olo on vieläkin flunssainen. Hiivapaketti odottaa jääkaapissa että se käytettäisiin johonkin. Josko sittenkin leipoisin pienen annoksen jotain.
Kristallipullat ovat olleet mielessä jo jonkin aikaa. Joskus olen niitä tehnyt mutta siitä on aikaa. Selailin erilaisia ohjeita ja kokosin niistä omannäköisen ohjeen. Näissä pullissa maistuu vanilja, tykkään niin siitä mausta! Taikinassa voi käyttää myös valmista vaniljakastiketta. Itsellä sitä ei ollut joten tein sen ensin jauheesta. Tällä ohjeella tulee n.20 pullaa.


½ pss vanhanajan vaniljakastikejauhetta
2 dl kylmää maitoa / vettä
1 dl vettä
25g hiivaa
3/4 dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
½ tl suolaa
½ rkl kardemummaa
5½ dl vehnäjauhoja
50g voita

Täyte:
40g voita
sokeria
vaniljasokeria

Pinnalle
40g voita
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria

Sekoita vaniljakastikejauhe ja maito keskenään. Lisää vesi. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää sokerit, kardemumma, suola ja osa jauhoista. Aloita taikinan sekoittaminen. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. puoli tuntia.
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä levyn päälle pehmeä voi. Sirottele voin päälle sokeri ja vaniljasokeri. Taita levy kahtia. Leikkaa levy n.2 cm suikaleiksi. Kierrä suikaleita pöytää vasta molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin ja kiepauta lopuksi kierteeksi.
Anna pullien kohota liinan alla ja paista kohonneet pullat 225 asteessa 8-10min.
Voitele jäähtyneet pullat voisulalla ja kasta sokeri-vaniljasokeriseoksessa.


Kommentit

  1. Ihanan näköisiä pullia! Mulla on joku ihme pulla-aika menossa ja olen tehnytkin aika paljon pullaa lähiaikoina ;) Katselin sun kahvikehrä-ohjettakin jo sillä silmällä. Äiti teki niitä usein nuorempana ja haluisin itsekin kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Kristallipullia, nam! Näitä täytyykin muistaa tehdä ens kerralla kun leivon pullaa. Yleensä teen pullataikinan ja siitä sit erilaisia versioita, ainakin korvapuusteja on aina pakko tehdä edes yksi pellillinen. Mut ens kerralla täytyy tosiaan muistaa nää :-)

    VastaaPoista
  3. Onko jauhojen määrä oikein ohjeessa? Itse jouduin ainakin laittamaan enemmän että pystyi leipomaan pullat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä jauhojen määrä on se minkä itse laitoin. Jauhojen merkillä voi olla myös vaikutusta. Jos taikina näyttää liian löysältä, silloin kannattaa lisätä jauhoja.

      Poista
  4. Hei, kokeilin tätä ohjetta ja tuli kyllä herkullisia - uusi pullien suosikki on siis löytynyt. Tosin lisäsin sisälle vielä hieman vaniljakiisseliä.

    VastaaPoista
  5. Hyvää juhannusta! Onpa ihanan näköisiä leivonnaisia, nyt leipomaan! Kiitos ohjeista!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!