Täytekakkupohja - ohjevideo


Monessa kodissa varmasti näihin aikoihin tehdään kakkupohjia valmiiksi odottamaan ensi viikon juhlia. Pohjat voi hyvin tehdä etukäteen ja pakastaa, jää aikaa sitten muihin valmisteluihin

Minulta silloin tällöin kysellään vinkkejä onnistuneeseen täytekakkupohjaan. Usein kysyjä haluaa tietää että miksi kakku ensin nousee uunissa hyvän näköiseksi mutta sitten kun ottaa uunista pois niin kuopalle menee pinta.

Tein videon siitä tavasta miten itse valmistan kakkupohjani. 

Tässä myös muutamia vinkkejä;

* lämpötila - usein neuvotaan että riittää kun kananmunat ovat huoneenlämpöisiä. Itse kuitenkin aina lämmitän kananmunat ja sokerin lämpimässä vedessä altaassa ennen kuin alan vatkaamaan. Vatkausaika lyhenee ja vaahdosta tulee jämäkämpi.

* vatkaaminen - jos vatkaat kakkupohjan yleiskoneella, älä vatkaa sillä suurimmalla teholla mikä koneessa on. Voimakas vatkaus hajottaa taikinaan muodostuneita ilmakuplia. Jos vatkaat sähkövatkaimella, vältä "vatkaamasta" kulhon reunoja eli älä kolistele reunoihin.

* kakkuvuoka - kuten videolla näkyy, teen kakkupohjani kakkurenkaaseen, en kakkuvuokaan. Kakkupohjasta saa suoran alareunasta yläreunaan asti. 
Jos käytät kakkuvuokaa, vuokaa ei tarvitse voidella. Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperista pala. Kun kakku on paistunut, anna jäähtyä ja pyöräytä paletilla / lastalla tms. reunat irti.

* leipominen - leivo kakkupohja viimeistään täyttöä edeltävänä päivänä. Säilytä pohja jääkaapissa, jos edellisenä päivänä leivot. Kakkupohjaa on helpompi käsitellä kun sitä ei ole sinä päivänä leivottu kun alat sitä täyttämään.Tämä taulukko on minulla kotona käytössä. Helppo katsoa määrät kananmunien mukaan. Taulukko on lähtöisin Unelmakakut- kirjasta.
Jos teen tumman kakkupohjan, korvaan osan vehnäjauhoista kaakaojauheella. Esim. kuuden munan pohjaan laitan ½ dl kaakaojauhetta ja 2 dl vehnäjauhoja.

Askarruttaako jokin asia kakkupohjien teossa, jätä kommenttia.


Millaisia videoita haluaisitte jatkossa nähdä? Kaikki vinkit ovat tervetulleita! :)


Kommentit

 1. Kiitos sinulle mahtavan hyvistä ohjeista, näistä on suurta apua aina leivonnassa.
  Kaikki videot ja vinkit ovat tervetulleita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla että ohjeistani on ollut apua leivonnassa.

   Poista
 2. Kiitokset tarpeellisista ohjeista<3
  Mikä mahtaa olla syy, jos kakun pinta kovettuu? Lämpö/väärä taso...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaa vastausta en osaa sanoa mutta itselleni tuli myös mieleen lämpötila ja paistotaso. Jos ei paista kiertoilmalla, silloin paisto alatasolla. Lämpötila minulla on 175 astetta.

   Poista
 3. Ihan mahtava video taas, iso kiitos!
  Mulla käy monesti niin, että sentin verran kakkupohjasta on sellaista "rapeaa", hieman eri väristä kuin muu pohja. Olenkohan vatkannut liian vähän aikaa...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Hmmm... Onko se rapea kohta vuoan yläreunassa eli se kohta mikä on kohonnut?

   Poista
  2. Ei vaan alareunassa, pohjalla...

   Poista
 4. Ja hei, jos video-ideoita (huh mikä sanahirviö!!) saa esittää niin video kinuskin valmistuksesta sekä marenkien tekemisestä kiinnostaisi allekirjoittanutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämä ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta saan myös kääretorttupohjan ja pannukakun useimmiten pilalle... Vanhassa kodissa ne onnistuivat aina ja luulenkin, että mulla on nyt isompi uuni ja uumipelti. Onko jotain yleismaailmallista ohjetta minkä kokoisille uunipelleille ohjeet yleensä ovat?

   Poista
  2. Kiitos ideoista! ☺
   En kyllä osaa sanoa minkä kokoisille pelleille ohjeet on yleensä tehty.

   Poista
 5. Kiitos videosta, pitääpä heti kokeilla tuota muna-sokeri -seoksen lämmitystä ennen vatkaamista. Itselläni tapahtuu kakkupinnan kovettumista/palamista paiston aikana ja jäähtyessä painuu kuopalle. Nyt on hyvä kokeilla sinun antamien vinkkien mukaan pohjan tekemistä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vinkeistäni on apua. Millä asteella sinulla on ollut uuni? Voisko olla liian kova lämpö jos pinta kovettuu?

   Poista
  2. Tein kakkupohjan ohjeidesi mukaan ja todellakin, uuni on ollut liian kuuma. Nyt pohja paistui kauniin ruskeaksi, kakun pinta ei kohonnut eikä painunut jäähtyessään kuopalle. Käytin siis kiertoilmaa ja asteita 175. Kiitos vielä hyvästä viedosta!

   Poista
  3. Voi että kiva kuulla! Vinkkejä on kiva jakaa ja vielä kivempi kun niistä saa palautetta.

   Poista
 6. Hyvä video! Suurimmassa osassa videota tekstit näkyivät selvästi, mutta olisi hyvä, jos kaikki tekstit erottuisivat kunnolla silmiä suuremmin siristelemättä videolta. Nyt kaikki eivät ihan niin selvästi näkyneet. Tuo muuntotaulukko on huippu, kiitos sen lisäämisestä! Tulee varmasti käyttöä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tekstejä jouduin muokkailemaan useamman kerran kun huomasin että eivät näy. Parhaani yritin joten pahoittelut jos on vielä epäselviä kohtia.
   Tuo taulukko on ollut itselläniki kovassa käytössä, helppo katsoa määrät kananmunien mukaan.

   Poista
 7. Heippa! Kiitos ihanista ohjeista, että jaat niitä meille muillekin :-) Itse olen ihan harrastelija kotileipuri ja on todella mielenkiintoista nähdä miten ammattilainen tekee kakkuja. Minua kiinnostaisi nähdä miten kuorrutat kermakakun...sileä pinta. Miten siitä näppärästi sais todella tasaisen ja sileän :-) ja miten saa kakkuvadin pysymään puhtaana kun kuorruttaa kermalla...mitä niksejä sellaisiin ois.

  Pia

  VastaaPoista
 8. Minkä kokoinen tuo kakkurengas on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kakkurengas on säädettävä eli saat monen eri kokoisia kakkuja tehtyä.

   Poista
 9. Hei, Kiitos hyvistä ohjeista!!! Itsellänikin on tuollainen säädettävä kakkurengas, mutta ongelmana on, että jos sen laittaa pellin päälle uuniin, niin taikina ei meinaa pysyä renkaan sisällä: pelti kun hieman 'vinoutuu' lämpötilan vaikutuksesta, niin renkaan ja pellin väliin muodostuu liian iso kolo. Oliko käyttämäsi pelti uunin mukana tullut pelti vai jokin taipumaton erikoispelti? Jos jälkimmäinen, niin hyvistä sellaisista otettaisiin kiitollisena vinkkiä vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minulla on käytössä uunin mukana tulleet "normaalit" pellit jotka pysyvät kyllä suorina paiston aikana. Kakkurengas kyllä valuttaa jonkin verran jos pelti ei ole suora, niin kuin sinulle on käynyt.

   Poista
 10. Hei, miten teet gluteenittoman kakkupohjan? Korvaatko vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla? Olen itse tehnyt pelkillä perunajauhoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen ihan samalla reseptillä, vehnäjauhojen määrän korvaan vaalealla glut.jauholla.

   Poista
 11. Kokeilin ekaa kertaa tuollaista kakkurengasta. Tarviiko kakkua kumota? Pohja on vähän palaneen näköinen. Paistoinkohan liian kauan? Paistoin 175 asteessa 45min. irroitatko kakun kuumana vai aivan jäähtyneenä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakkua ei kumota. Irrota rengas pyöräyttämällä esim.palettiveitsellä reunat irti. Sen jälkeen nostat renkaan pois kakun ympäriltä. Jos on palaneen näköinen, sitten se on ollut liian kauan uunissa. Paistoaikaan vaikuttaa myös kakun koko. Kakkurengas irrotetaan ehdottomasti vasta jäähtyneenä.

   Poista
 12. Kiitos erinomaisesta ohjeesta! Ekaa kertaa pitkään aikaan tein kakkupohjan, enkä näin onnistunutta ollut ennen tehnytkään. Lämmitin munat ja sokerin (yleensä jääkaapista suoraan ;), vatkasin perusteellisemmin kuin ikinä, kahdeksikoksi asti, ja laitoin leivinpaperin pohjalle. Tuli täydellinen 😊 Kiits!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!