Päärynäkakku suolakinuskilla


Kutsuin ystäviä kylään eräs ilta. Suolainen tarjottava oli jo päätetty mutta jotain makeaa täytyisi tehdä. Hedelmäkorissa olevat pääryvät innostivat tekemään niistä jotain. Päärynä ja kinuski sopivat vallan mainiosti yhteen eli niistä tuli kaverit myös tähän kakkuun. Ja tähän ei tullut tavallinen kinuski vaan herkumpi versio siitä, suolakinuski!

Tämä kakku on gluteeniton mutta onnistuu siis tehdä myös tavallisesti vehnäjauhoistakin. Kannattaa käyttää kypsiä päärynöitä. Itsellä päärynät olivat vielä vähän raakoja, eivät pehmenneet edes uunissa vaikka niin ajattelin. Piirakka sai sitten enempi purutuntumaan kun päärynäkuutiot olivat rapsakoita.


Pohja
100g voita
1 dl muscovadosokeria / fariinisokeria / sokeria
2 kananmunaa
1 3/4 dl vehnäjauhoja / gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
½ tl kanelia
½ tl leivinjauhetta

3 kypsää päärynää
½ dl muscovadosokeria / fariinisokeria

Suolakinuski
1½ dl sokeria
60g voita
1 dl kermaa
pyöräytys merisuolaa myllystä

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää taikinaan. Taputtele taikina irtopohjavuokaan (halk. 18 cm).
Kuutioi päärynät pieniksi, sekoita sekaan sokeri. Levitä päärynät taikinan päälle. Paista 175 asteessa n. 40 min.

Keitä suolakinuski. Laita paksupohjaiseen kattilaan sokeri ja voi. Sekoita seosta puuhaarukalla keskilämmöllä kunnes seos saa kauniin kinuskimaisen värin. Ota kattila levyltä ja lisää kerma. Sekoita kinuskia vain sen verran että siitä tulee tasaista. Jos kinuskissa on paakkuja, lämmitä kinuski uudelleen. Lisää lopuksi suola. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Kinuskin voi lämmittää uudelleen esim. mikrossa.

Kaada kinuskia jäähtyneen kakun päälle. Koristele päärynöillä ja viikunoilla.





Kommentit