Porkkanapataleipä


Miten pitkään olenkaan ajatellut tehdä pataleipää, se on kuitenkin aina tyssännyt siihen kun en omista pataa. Nyt sain sitten siskoltani lainattua padan niin pääsin kokeilemaan leivän tekoa. Ja voi kerrassaan miten hyvää tästä tuli!! En osannut edes kuvitella miten ihanan rapea kuori leipään tulee ja leipä oli täynnä makua. Ja kaiken lisäksi tämä on ihan tosi helppo tehdä. Aikaahan tämän tekemiseen menee, ei itse taikinan tekoon kauan mene mutta kohotusaika on pitkä. Mutta kohotus tapahtuu vähän kuin itsestään kun teet illalla taikinan valmiiksi ja paistat sitten aamulla. Taikinan on hyvä kohota 12-24 tuntia. Minä kohotin tätä ehkä 15 tuntia.

Reseptiä voi muuttaa oman maun mukaan, kunhan jauhomäärän pitää samana. Minä käytin tässä  porkkanaraastetta ja siemen-täysjyvähiutaleita.

Jos et omista pataa niin minä sain Instassa vinkkiä että leivän teko onnistuu myös kattilassa tai uunikulhossa. Kattilassa ei tietysti saa olla muoviosia, uunikulhon voi peittää kattilan kannella.



3½ dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
2 dl siemen-täysjyvähiutaleita
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
2 porkkanaa raastettuna

Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää lämmin vesi (+42 astetta) ja porkkanaraaste. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. Mitä pidempään kohotat, sitä enemmän leipään tulee makua.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile pyöreä leipä, älä vaivaa taikinaa. Peitä leipä leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia.

Laita kannellinen uunipata kylmään uuniin, laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun puoli tuntia on kulunut, ota pata uunista ja laita kohonnut taikina sinne. Pöläytä leivän päälle vähän jauhoja ja Tee pinnalle muutama koristeviilto. Laita padan kansi päälle, paista leipää ½ tuntia. Ota sen jälkeen kansi pois, jatka paistamista vielä 15 minuuttia.


Niin nätti leipä löytyi kannen alta.


Nyt lähdenki tekemään uuden leivän, tämä leipä katosi yksin syötynä liian nopeasti. Mitähän aineita uuteen leipään laittaisi?



Kommentit

  1. Pataleipä on mullakin ollut vaikka ja kuinka kauan kokeiltavien listalla.. Näyttää kyllä hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Kyllä näyttääkin herkulliselta 😋 Pakko kokeilla joku päivä!

    VastaaPoista
  3. kaunis leipä. Olen tehnyt muutaman kerran pataleipää myös. Kokeilepa valosipulia:)

    VastaaPoista
  4. Herkulliselta näyttää, täytyypä kokeilla! Minkäkokoinen pata olisi hyvä tuolle taikinamäärälle?

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyvästä, helposta ja maukkaasta leivästä!
    Siemenseosta ei kaapista löytynyt, korvasin 4viljan hiutaleilla.
    Sat

    VastaaPoista
  7. Todella hyvä resepti! Muunsin reseptiä kaapin sisällön mukaan eli korvasin jauhot+hiutaleet pirkka kolmen viljan sämpyläjauholla, kohotusaika 24h. Lopputulos todella maukas, leivän päälle ei kaipaa muuta kuin levitteen! tästä tulee kesähitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tämän leivän reseptiä on kyllä helppo muokkailla sen mukaan mitä jauhoja sattuu kaapissa olemaan.
      Pataleipä on kyllä tosi herkkua.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!