Pullapäivä


Lauantaipäivä täyttyi leivonnaisten tuoksuista pitkästä aikaa. Ja varsinkin pullan tuoksusta. Pullaa ei ole tullut leivottua pitkiin aikoihin.  Korvapuustit ovat yksiä minun lempparipullia, joten niitä täytyi tehdä.


Pieni lapsi, elämän ihme. Hänelle ja hänen perheelleen vien perinteisesti kranssin. Kranssin leipomisesta on myös pitkä aika. Äidiltäni olen oppinut kranssin valmistustavan. Solmupullista se tehdään.


Siinä solmupullat ovat nätisti peräkkäin ympyrän muodossa. :) Laitan ensinnä pellille lautasen ja sen ympärille alan asettelemaan pullia. Silloin kranssista saa pyöreän.


Vähän on paiston aikana keskeltä pulla pullistellut mutta aika hyvin pysyi muodossaan. :) Pullan päälle voi myös laittaa raesokeria tai sitten valmiina koristella tomusokeri-vesikuorrutusraitoja tai suklaalla tms. Nyt päätin jättää ihan tällaiseksi.


Ostin jo pitkän aikaa sitten näitä raidallisia vuokia. Silloin oli jo mielessä että näihin täytyy tehdä jotain marianne-karkin makuisia juttuja. Nyt kokeilin laittaa mariannerouhetta kierrepullien sisälle. Päälle vielä valkosuklaata ja mariannerouhetta.

Kyllä se itse leivottu pulla on sitten niin hyvää, vai mitä mieltä olette? :)


Minun pullaohjeeni on seuraavanlainen. Tämän ohjeen kun olen kirjoittanut ohjevihkoseeni niin se kulkee nimellä juhlavehnänen. Tässä on vähän enemmän kananmunaa, voita ja sokeria. Toinen ohje on arkivehnänen, jossa onkin näitä kyseisiä aineita vähän vähemmän.


3-4 kananmunaa
350g sokeria
2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa

1 L vettä / maitoa
2 palaa hiivaa
350g voita
n. 2 kg vehnäjauhoja

Laita kulhoon munat, sokeri, kardemumma ja suola. Vatkaa niitä vispilällä jonkin aikaa. Mittaa kädenlämpöinen vesi tai lämmitä maito ja liota siihen hiivapalat. Kaada neste muna-sokeriseokseen. Sekoita sekaisin. Sulata voi melkein sulaksi. Lisää lopuksi jauhoja ja voi. Vaivaa taikinaa hyvin, jotta siihen tulee sitkoa. Anna taikinan nousta ja leivo nousseesta taikinasta pullat. Kohota pullat vielä ennen paistoa. Voitele pullat kananmunalla ja laita päälle sokeria.





Edit. 6.1.2013  klo. 20:53

Kommenteissa on ollut kirjoituksia kananmunan määrästä. Ohje minkä olen joskus saanut, siinä on kananmunien määränä 4, litralle nestettä. Itse laitan usein kolme, laitoin tähän nyt kuitenkin sen ohjeen mikä kirjassani on. Itse en osaa ammatillisesti sanoa hiivataikinoista mitään, koska en ole opiskellut sitä. Kondiittorin ja leipurin erottaa siitä että kondiittori ei käytä hiivaa, joten en minäkään. ;)

Laitan tähän myös sen arkivehnäsen ohjeen.

2 kananmunaa
300g sokeria
2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa

1 L vettä / maitoa
1 pala hiivaa
200g voita
n. 2 kg vehnäjauhoja

Kommentit

  1. Tosi kaunis kranssi. En ole koskaan näin solmupullista nähnyt tehtävän. Näin saa kauniimman, kuin letittämällä, ihana. Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
  2. Samaa mielti, itse leivottu pulla on parasta. Kaunis kranssi, en olekkaan ennen nähnyt sitä solmupullista tehtynä.

    VastaaPoista
  3. Kiva en ole minäkään nähnyt solmupullista kranssia tehtävän joten taas kiva uusi vinkki sinulta Kermaruusu. Ja näin siitä tulee kauniimpikin ja ihanaa saada uusi pullaohjekin jota ensi viikonloppuna kokeilemaan ja korvapuusteja lisäksi tekemään koska nekin ovat perheeni herkkuja.

    VastaaPoista
  4. voi, rupesipas heti tekemään mieli pullaa! Omassa pullassani tykkään käyttää runsaasti kardemummaa, laitan jo puoleen litraan nestettä melkein tuon 2 rkl. Juhlavehnäsen ohjeessasi on runsaasti kananmunaa, itse laitan litraan yhden, joskus kaksi. Miten koet että se vaikuttaa pullan rakenteeseen, makuun, uunissa värjäytymiseen tai johonkin muuhun? Kuulisin mielelläni ja pitääpä kokeilla viereikkäin kokonan ilman kananmunaa ja runsaalla kananmunalla!

    VastaaPoista
  5. Herkkupullia ovat kaikki, varsinkin tuo kranssi on kivalla uutuustavalla tehty. Tykkään myös pelkällä hienolla sokerilla koristelluista pullista, ei aina tartte olla muuta. Meillä ollaan sitä mieltä kans ettei ole tuoreen pullan voittanutta...makua ja tuoksua. Mukavaa alkanutta vuotta 2013.

    VastaaPoista
  6. Ompas tuo kranssi näyttävän näköinen ja marianne pullaa en olekaan koskaan maistanut, varmasti tosi hyvää!

    VastaaPoista
  7. Olipa mukava lukea, teen nimittäin aivan samalla tavalla pullataikinan! Kranssia en ole noin nähnyt tehtävän, täytyypä kokeilla tuota - on niin kauniin näköinen. Tuosta kananmunien määrästä sanoisin, olen kuullut että leivottavuus on helpompaa kun on kananmunia enemmän, mutta toisaalta munat tekevät pullassa kuulemma sen että se alkaa "vanheta" aikaisemmin. En tiedä onko taikaa, mutta itse käytän litrassa 2 tai 3 munaa.

    VastaaPoista
  8. Aivan mahtavan näköisiä pullia, nam! Minäkään en ole ennen nähnyt noin hienoa kranssia, pistän ohjeen korvan taakse ja kokeilen kun seuraavan kerran teen pullaa :)

    VastaaPoista
  9. Millä tekniikalla teet nuo solmut, en vaan keksi? :D Halkaisetko rullan, jotta saat kanelitäytteen näkymään? Itsekin olisi kiva koetella tuollaista kranssia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. taikina kaulitaan ensin levyksi. Sitten sen päälle levitetään pehmeää voita, kanelia ja sokeria. Levy taitellaan kolmeen osaan. Sitten siitä leikataan parin sentin paksuisia suikaleita, joista tehdään solmu.

      Poista
    2. Kiitos neuvosta! Pitää kokeilla heti huomenna samalla, kun leipoo pullia laskiaiseksi! :)

      Poista
  10. Kuinka kauan tuon kokoista kranssia pitää paistaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en tarkalleen muista kuinka kauan paistoin mutta arvelisin noin 30 min. Riippuu kranssin koosta, uunista yms.

      Poista
  11. Hei!

    Kiva ohje! Voisiko taikinan tehdä kuivahiivasta? Jos, niin miten se sitten tehtäisiin? Hiiva jauhoihinko vain ja ohjeen mukaan tekemään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi pullan tehdä myös kuivahiivasta. Kuivahiiva sekoitataan jauhoihin. Neste pitää muistaakseni olla myös vähän lämpimämpää. Kuivahiivapaketissa taitaa olla jotain ohjetta sen käyttöön. Käytän itse tosi harvoin kuivahiivaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!