Macaronit




Jokin aika sitten ostin ihanan kirjan "Pariisilainen macaron-leivos". Siellä oli myös macaronkuorien ohje, joka on seuraavanlainen

100g valkuaista
110g mantelijauhetta
200g tomusokeria
25g hienoa sokeria

Erottele valkuaiset ainakin päivää ennen macaronien valmistusta. Valkuaisten koostumus muuttuu siten, että sitko vähenee, vaahdosta tulee kuohkeampi. Ota valkuaiset huoneenlämpöön noin tuntia ennen leipomisen aloittamista.

Sekoita mantelijauje ja tomusokeri keskenään kulhossa tai tehosekoittimessa. Siivilöi.

Laita kulhoon valkuaiset, vaahdota sähkövatkaimella. Kun valkuaiset ovat vaahtoutuneet, lisää sokeri pikkuhiljaa. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää, ja vispilään muodostuu nostettaessa teräviä huippuja. Varo kuitenkaan sekoittamasta vaahdosta liian kovaa tai kokkareista.

Jos haluat tehdä värillisiä macaroneita, lisää väri tässä vaiheessa.

Yhdistä manteli- ja tomusokeriseos valkuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi nuolijalla nostellen. Jatka nostelua, kunnes taikina on hyvin sekoittunut, muttei kuitenkaan liian juoksevaa. Voit kokeilla taikinan koostumusta nostamalla sitä lautaselle pienen ympyrän verran. Taikinan koostumus on oikea, kun pintaan ei jää huippua, vaan se levittyy laakeasti.

Laita massa pursotinpussiin jossa on pieni suora tylla. Pursota leivinpaperilla peitetylle pellille ympyröitä. Jätä macaronien väliin leviämisvaraa. Taputtele lopuksi pellin pohjaa kevyesti pöytää vasten, jotta macaronit asettuisivat kauniisti ja mahdolliset ilmakuplat hajoaisivat.

Anna macaronien kuivahtaa pöydällä n.30 min, jotta niihin muodostuu rapea kuori.
Paista 140-150 asteessa n.10 min.

Paiston jälkeen macaronien pitää antaa jäähtyä hyvin ennen leivinpaperilta irroittamista.


Maitosuklaatäyte
70g maitosuklaata
30g kermaa
10g pehmeää suolatonta voita

Rouhi suklaa. Laita kattilaan suklaarouhe ja kerma. Kuumenna sen verran että suklaa sulaa, massasta tulee tasaista. Lisää pehmeä voi pieninä nokareina. Sekoita tasaiseksi. Laita massa hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Pursota täyte macaronien täytteeksi. Annoksesta riittää n.25 macaroniin.

Kommentit

  1. Minun pieni pääni ei käsitä että kuinka nuo voivat olla noin kauniita :o Itse en ole uskaltanut kokeilla, tai kokeilin minä kerran, tuli yksi iiiiiso leivos xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata ensimmäisestä kerrasta "masentua" :) Muistan hyvin minun ensimmäiset macaronit, niistä tuli peltimacaroneja, yksi iso kasa pellille. Mutta kun tekee usein niin tulos paranee. :)

      Poista
  2. Kun mantelijauhon rakenne on kaiketi aika tarkka, niin käytätkö jotain tiettyä vai jauhatko sen itse pienemmäksi tms?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän Sallisen mantelijauhetta. Jauhan sitä vielä tehosekoittimessa.

      Poista
  3. Olen tehnyt ohjeellassi monta kertaa macaroneja. Toimii joka kerta. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
  4. Kuules, ootko koskaan tehny macaroneja esim. mansikkatomusokerilla? Mietein vain, että toimiikohan samalla lailla vai onko turha edes kokeilla? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan kokeillut tehdä makutomusokereilla macaroneja. Miksipäs ei onnistuisi, täytyy kokeilla joskus. TAi jos kokeilet niin kerro miten kävi. :)

      Poista
  5. jos, macaronit värjää, käytetäänkö elintarvikevärejä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. leivonnassa käytetään aina elintarvikevärejä, joten näissä macaroneissakin on käytetty.

      Poista
  6. Osaisitko antaa neuvon, että miten macaron-leivoksista saisi kauniin pyöreitä? Omani tuntuvan levittävän sakaroitaan vähän joka suuntaan.

    Olisiko sinulla vielä sitä edellisen blogisi macaron-ohjetta? Tämäkin on hyvä, mutta kaipaan sitä toista :)

    Kiitos kaikista hyvistä neuvoistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palaan asiaan ensi viikon alussa kun pääsen oman koneen ääreen. Siirrän silloin sen toisen macaron ohjeen tänne.

      Poista
  7. Onko väliä taikinan onnistumisen kannalta, että värjääkö macaroneja nestemäisellä, geelimäisellä tai jauhemaisella elintarvikevärillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kirjoissa suositellaan että macaronmassa kannattaisi värjätä jauhemaisilla väreillä. Itse käytän pastavärejä ja hyvin on onnistunut. Nestemäisiä värejä ei kannata käyttää koska ne löystyttää massaa.

      Poista
  8. Juu,muuten hyvä ohje,mutta minulla tuppasi jäämään hieman raaoiksi...muuten kyllä olisi tullut varmaan nättejä. Raa'aksi jäämisen takia ne olivat tahmeita ja jäivät kiinni leivinpaperiin,vaikka niitä jäähdyttäisikin tarpeeksi. Muut kyllä kehuivat kovasti makua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ovat varmaan olleet liian vähän aikaa uunissa. Silloin pohja yleensä jää paperiin kiinni kun on jäänyt liian pehmeäksi. Tahmea macaron saa olla sisältä mutta kuitenkin pitää pohjasta olla kypsä. Ensi kerralla paista pari minuuttia pidenmmän aikaa. :)

      Poista
  9. Kiitos tästä ohjeesta. Uskaltauduin elämäni ensimmäistä kertaa tekemään macaroneja ja onnistuivat ainakin ulkonäöllisesti lähes täydellisesti.

    Ainoa asia, mikä meni erillä tavalla sinun ohjeesi kanssa, oli valkuaisvaahdon vatkaaminen. Itselläni se jäi erittäin kovaksi vaahdoksi. Johtuukohan liian vähästä vatkaamisesta vai liian pienestä sokerimäärästä? Sokeria laitoin kyllä ohjeesi mukaan, grammallen.

    t. Feetu

    VastaaPoista
  10. Oletko koskaan pakastanut täytettyjä macaronseja, miten käyttäytyvät sulaessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pakastanut macaroneja. Niitä pystyy hyvin pakastamaan, ottaa sulamaan jääkaappiin. Hyvin säilyvät.

      Poista
  11. Hei! Tein tällä ohjeella 2v sitten ja hyvin onnistui. En muista kuinka paljon juhlia aikaisemmin macaronssit tein. Osaatko sanoa kauan säilyvät täytettyinä jääkaapissa? Entä pelkät kuoret huoneenlämmössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkät kuoret kannattaa säilyttää joko jääkaapissa tai pakastimessa. Huoneenlämmössä kuoret kuivuu. Täytettyjen macaronien säilyvyys riippuu hyvin pitkälti siitä mikä täyte niissä on. Jos on suklaa tai vaikka kreemipohjainen täyte niin säilyvät useamman päivän jääkaapissa. Kosteammat täytteet pehmentävät kuoret nopeammin.

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!