Omena-toscapiirakka


Omena-aika alkaa olemaan kohta käsillä. Yhden kotimaisen omenan olen jo saanut napata puusta, hyvältä maistui. :) Ulkomaisia omenoita oli kulhossa, jotka täytyi käyttää pois, joten piirakkaan päätyivät. Omena ja tosca sopivat kyllä erinomaisesti yhteen. Piirakan tein pitkän malliseen irtopohjavuokaan, joka on yks minun lempparivuoista. Ohje on tuohon vuokaan (vuoan pituus 32cm)

2 kananmunaa
1 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ dl voita, sulatettuna
½ dl maitoa

2 omenaa (isoja)

Kuorrutus
75g voita
1½ dl kermaa
75g mantelilastuja
1 dl sokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti vaahtoon vuorotellen maidon ja voisulan kanssa. Kaada taikina vuokaan. ja viipaloi päälle omenalohkot.


Taikina vuoassa ja omenaviipaleet päällä. Paista 200 asteessa 10 min. Ala heti keittämään toscakuorrutusta. Laita kaikki kuorrutuksen aineet kattilaan, sekoita hyvin myös pohjasta keittämisen aikana. (Aineet on hyvä olla kattilassa ennen kuin piirakka menee uuniin, jotta ehdit keittää tarpeeksi kauan toscakuorrutusta). Kun piirakka on puolikypsä, kaada kuorrutus varovasti pinnalle. Paista vielä n. 15 min.


Piirakan kannattaa antaa hetken jäähtyä ennen kuin irrottaa vuoasta. Lähtee hyvin irti ilman voitelua. Tässä vuoassa on irtonainen pohjaosa.


Toivottavasti pääsen poimiaan vielä jostain suomalaisia omenoita, jotta pääsen tekemään sitten muita omenaherkkuja.






Kommentit

  1. Oi, varmasti hyvää! Täytynee mennä pihalle tutkimaan josko puista löytyisi omenoita. :)

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköistä, NAM! Puissa on omenoita runsaasti, mutta vielä hieman raakoja, harmi! Mutta mistähän tuollaisen suorakaiteen muotoisen vuoan saisi? Nyt olisi aikaa sellainen hankkia, kun pitää odotella omppujen kypsymistä.

    Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman vuokani olen ostanut Espoon Sellosta ja sieltä Delice Gourmet liikkeestä (http://www.delicegourmet.fi/index.php). Heillä näyttää olevan myös verkkokauppa jos ei pääse liikkeessä käymään.

      Poista
  3. Näyttää herkulle! Nam! Ja ihanaa kun sinäkin jatkat ja uusi kiva ilme blogilla. Rauhassa voi siirrellä sitten vanhasta blogista juttuja. Teitä vanhoja perinteisiä hyviä bloggareita on niin kiva ja mielenkiintoinen seurailla. :)
    -maija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse olen myös tykästynyt tähän uuteen ilmeeseen. Pikkuhiljaa siirtelen vanhoja, suosittuja ohjeita tänne.

      Poista
  4. Kaikki missä on toscaa, on yleensä hyvää! Nami! =)

    VastaaPoista
  5. Herkullisen näköinen piirakka :) Olen itsekin joskus tehnyt omena-toscapiirakkaa, omena ja tosca tosiaan sopivat yhteen. Tuollaista vuokaa olen himoinnut jo kauan, mutta en ole vielä raaskinu tilata....

    VastaaPoista
  6. Oi, kuullostaapa herkulliselta! Toscaleivonnaiset on mun suurta herkkua. Taitaa meidänkin omenakulhon omput päätyä piirakkaan ;)

    VastaaPoista
  7. Meillä on hääpäivä tulossa ja tapanani on ollut tehdä pienen pieni kakku miehelle ja minulle. Meidän hääkakkumme oli lakkatäytekakku ja olen pyrkinyt tekemään aina erilaisen version tuosta samasta kakusta. Nyt kuitenkin tarvisin hieman uutta ideaa, joten ehtisitkö toteuttaa tässä pikapuoliin oman versiosi lakkaisesta leivoksesta tai kakusta? Olisin kiitollinen ideointi avusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt taitaa tulla vastaus vähän liian myöhään. Oletko koskaan kokeillut tehdä lakkajäädykettä? Erittäin hyvää on sellainen jäädyke mihin tulee lakkoja ja Omar-karkkeja. Ohje löytyy vanhasta blogistani. (http://www.kermaruusu.com/blog/category/J%C3%A4%C3%A4dykkeet)

      Poista
  8. Oih, tämä ohje menee kokeiluun... omenapuutkin tuntuvat tänä vuonna notkuvan omenista!!
    PS. Olisko sinulla ohjetta bebe-leivosten täytteeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bebe-leivoksia teen lähes päivittäin (työpaikalla). :) Mutta sen mitä kotona olen tehnyt niin olen laittanut voikreemin täytteeksi. Siis sellaisen mihin tulee keitetty sokerivesi sekaan. Kreemiä voi hyvin maustaa erilaisilla makuaineilla, pyreillä, soseilla, suklaalla tms.

      Poista
  9. Nämä uudet sivut näyttää jopa paremmalle ku edellinen :)

    VastaaPoista
  10. Tämän on pakko olla hyvää! Tuo vuoka on kyllä ihana!

    VastaaPoista
  11. Hyvännäköinen piirakka! Kiva tulee tuollaisessa pitkulaisessa vuoassa.:)

    VastaaPoista
  12. Namnam, rakastan omenatosca piirakkaa, pakko tehdä tänä syksynä tätä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä kommentti, se ilahduttaa aina!